När jag är på krogen kan jag ta för evigt på mig att välja
vad jag ska äta. Men när det gäller lunch äter jag samma lunch i princip femtio
procent av alla årets dagar. Ekologisk mild yoghurt med banan och någon god
müsli. Dag ut och dag in.
Så här gör jag godaste nötmüslin
En deciliter av vardera mandel och fyra, fem sorters nötter
behövs. Cashew-, hassel-, pekan-, para- och gärna valnöt. Fast bara halva
mängden valnöt mot de andra sorterna. Jag grovhackar dem och blandar med ytterligare
en deciliter linfrön eller solrosfrön.
Ibland, när jag tycker att blandningen ska bli lite drygare, blandar jag
i någon deciliter havregryn eller rispuffar (finns också ekologiska). Men för
det mesta nöjer jag mig med nötterna. Och inga russin eller bär. De bränns och
blir till små kolstenar i den färdiga müslin. Sen häller jag på en och en halv
deciliter flytande honung och så vevar jag runt med en slev. Det får stå i bunken några timmar och jag rör
runt då och då så att alla nötter får honung på sig. Så sprider jag ut alltsammans
på ett bakplåtspapper på en plåt och rostar i 230 grader i en kvart, tjugo
minuter. Det är bra att vända nötterna med en stekspade efter halva tiden
annars blir det bränt på ovansidan och segt under. Det är otroligt lätt att det bränns vid, så
antingen ställer jag ett larm eller så står jag helt enkelt och tokstirrar in i ugnen
medan det rostar. När man tar ut plåten är det fortfarande klippigt. Det är viktigt att det får svalna helt innan bitarna hackas isär och läggs i en tät burk.
Förutom att du nu har en otroligt lyxig och god müsli kan du lägga blandningen på vaniljglass och
hallonsorbet och vips, en god efterrätt.
Godismüsli. Kolla snygga skålen drejad av min kompis Caroline Axner. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar