Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

onsdag 27 november 2013

Müsli eller godis, godis eller müsli

När jag är på krogen kan jag ta för evigt på mig att välja vad jag ska äta. Men när det gäller lunch äter jag samma lunch i princip femtio procent av alla årets dagar. Ekologisk mild yoghurt med banan och någon god müsli. Dag ut och dag in.
Jag tröttnar aldrig på yoghurt. Surt och gott. Och banan. Den bästa frukt som finns. Så länge man håller den borta från varma rätter vill säga. Det är svårt att hitta bra müsli. Antingen är den dammig och smaklös och består mest av havregryn, eller så är det godis förklätt till flingor. Så jag gör min egen. Med nästan bara nötter som blandas med honung och sedan rostas i ugnen en stund. Ok, det blir också godis. Men det är i alla fall nyttigt godis.

Så här gör jag godaste nötmüslin

En deciliter av vardera mandel och fyra, fem sorters nötter behövs. Cashew-, hassel-, pekan-, para- och gärna valnöt. Fast bara halva mängden valnöt mot de andra sorterna. Jag grovhackar dem och blandar med ytterligare en deciliter linfrön eller solrosfrön.  Ibland, när jag tycker att blandningen ska bli lite drygare, blandar jag i någon deciliter havregryn eller rispuffar (finns också ekologiska). Men för det mesta nöjer jag mig med nötterna. Och inga russin eller bär. De bränns och blir till små kolstenar i den färdiga müslin. Sen häller jag på en och en halv deciliter flytande honung och så vevar jag runt med en slev.  Det får stå i bunken några timmar och jag rör runt då och då så att alla nötter får honung på sig. Så sprider jag ut alltsammans på ett bakplåtspapper på en plåt och rostar i 230 grader i en kvart, tjugo minuter. Det är bra att vända nötterna med en stekspade efter halva tiden annars blir det bränt på ovansidan och segt under.  Det är otroligt lätt att det bränns vid, så antingen ställer jag ett larm eller så står jag helt enkelt och tokstirrar in i ugnen medan det rostar. När man tar ut plåten är det fortfarande klippigt. Det är viktigt att det får svalna helt innan bitarna hackas isär och läggs i en tät burk. 
Förutom att du nu har en otroligt lyxig och god müsli kan du lägga blandningen på vaniljglass och hallonsorbet och vips, en god efterrätt. 

Godismüsli. Kolla snygga skålen drejad av min kompis Caroline Axner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar