Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

fredag 13 december 2013

Årets ingredienser

Tidningar skriver om årets bästa album, filmer och restauranger. Facebook sammanfattar mitt år i tjugo händelser. Listor över feministiska händelser 2013 sprids över internet... 

Vi är inne i årskrönikornas tid. De verkar bli allt fler för varje år som går. Här är min lista över ingredienser jag inte använt särskilt mycket innan i år, men som blivit standard under 2013. Det jag märker är att alla ingredienser är ganska basic, men det finns verkligen en charm i det... 


1. Citron: ett givet första pris. Under året har jag upptäckt och hittat så många varierade användningsområden för citronen. I tomatsåsen, på de stekta grönsakerna, i morgonyoghurten, i salladsdressingen. Under året har jag gjort lemonad kanske fem gånger, använt citron i röror (allt från guacamole till hoummus till baba ganoush till oändligheten) säkert två gånger i månaden och framför allt: briljerat med min favoritefterrätt - Pai de Limon. Den har jag gjort fyra gånger bara under hösten och jag börjar närma mig perfektion (delar recept på separat inlägg i framtiden). På bilden: en studentmiddag framför svt-play. Nachos med guacca, quesadilla med svampfyllning (givetvis smör- och citronstekt) och lemonad. 

2. Rödbetor: har under året klättrat upp till att bli min rotfrukt #1. För ett par veckor sedan testade gjorde jag min första borsjtj, som blev mycket lyckad. Annars används rödbetan ofta i sallader eller som ugnsbakad. Ännu en favorit är rödbetsbiffar gjorda på rivna rödbetor, ägg, mjöl, salt, peppar och chevre. 

"En matig sallad"
3. Matvete: en standardrätt i min umgängeskrets är "den matiga salladen". Ofta innehåller den bulgur, någon form av grönsallad, stekta grönsaker, och lite oliver eller soltorkade tomater. När den görs lyxig serveras den kanske med stekt halloumi och en tillhörande tomatsås. Jag vågar nästan påstå att det här är den vanligaste rätten bland unga medelklassvegetarianer i Uppland, men vad vet jag? Hursomhelst är det galet enkelt och gott. Under året har jag använt matvete istället för bulgur de allra flesta gångerna. Matvete går också att använda för att ge grönsaksbiffar bra konsistens... 


4. Mandel: precis som citronen är mandlar någonting som går att använda ofta, och som gör allting lite festligare. Jag gillar finhackade mandlar i pasta, sallader och pajer. Förra veckan hade Vilda hackade mandlar i grönkålssoppan hon gjorde - också det var genialt. Mandlar går också bra att rosta med rotfrukter (ska inte vara i ugnen lika länge) eller att äta som snacks. Jag hade även mandlar i mina vegetariska frikadeller jag skrev om för några veckor sen. 

5. Kokos: perfekt frukostingrediens. God i yoghurten och på pannkakan om du lyxar till det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar