Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 2 mars 2014

Bara en bok till

Det är bokrea. Jag ska inte köpa några böcker. Jag läser ju hela tiden i mitt jobb och har ändå massor av olästa böcker hemma. Jag ska inte köpa några böcker...
... men det klart. Kokböcker är ju en annan sak. Det är liksom en annan hylla. Ett annat konto. En annan tidsrymd. Jag smyger in i butiken. Ska bara kolla lite.

Ja, ni fattar ju själva hur det gick. Jag köpte böcker. Men bara två faktiskt.

ca 300 SEK
Karin Fransson har jag länge varit nyfiken på. Hon är köksmästare på Hotell Borgholm och säger själv att hon har en ren och tydlig smak. När hon lagar mat utgår hon från säsongens grönsaker och lägger sedan till fisk eller kött. Karin Franssons fågel, fisk och grönt ser jättespännande ut. Den blandar vardagsrätter med mer festliga recept vilket är perfekt. Jag behöver utmana mig själv med mer avancerade recept. Återkommer med provlagningar så småningom.




ca 279 SEK






Jag framstår nog lite som en nyttighets- och miljöivrare på bloggen. Jo, det är jag kanske. Men som vi alla så har jag andra sidor också och ni vet ju redan att jag är svag för kändiskokböcker. Oftast köper jag när jag vet att kändisen i fråga verkligen älskar mat och är en fena på matlagning. Om Maria Montazami är bra på att laga mat har jag ingen aning om. Men det är faktiskt inte heller det hon lovar med Fira med Maria Montazami. Med sitt snälla tilltal och lite släpiga röst (man hör den när man läser) bjuder hon in till att fira. Stort och smått, vardag och helg, allt ska firas enligt Maria. Massor av blommor, band, ljus och gosedjur tronar på bilderna. Och naturligtvis tofsar. Så långt från nordiskt blont man kan komma. Och jag hänger med.

Som sagt, starkt av mig att köpa bara två. Men jag vill också tipsa om några andra böcker på rean. Har ni inte de här tre tycker jag ni ska bege er till närmsta butik och REA-fynda.

ca 249 SEK

Om ni ska på semester och bara kan ta med er en kokbok (för ni tar väl med er kokböcker på resan?), då är Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström perfekt. Smårätter, mat med influenser från hela världen, bröd och efterrätter. Allt finns här. Och allt är lätt att laga.

ca 299 SEK







Har ni ingen kokbok av Jamie Oliver så är det hög tid att köpa en. Eller två. Eller fem. Med samma lätta anslag tar han sig an alla sina teman. Italienskt, snabblagat, amerikanskt, matrevolutionen eller som i den här boken, LAGA SMART - med JAMIE.

ca 169 SEK
Hon liksom smög sig på Lotta Lundgren. Först "Landet brunsås" och sedan "Historieätarna". Lotta är som Ernst. Antingen älskar man eller hatar henne. Jag har lagat mat med henne en gång och tillhör anhängarna. Oavsett vilket, Om jag var din hemmafru, är en underbar kokbok. Iförd svart underklänning presenterar hon havskräftor och med svarta naglar och tunga guldarmband trycker hon amerikansk syrup över en trave plättar. Så här brukar det inte se ut. Men det bryr sig Lotta Lundgren inte om. Det här är hennes kokbok och här gör hon som hon vill. Recepten ser avancerade ut, men visar sig inte vara svåra. Ett tips är att läsa igenom receptet från början till slut innan ni sätter igång.

1 kommentar:

  1. Jag köpte lotta lundgrens bok nu på rean och den är verkligen så bra som du säger! Lagade den öppna lasagnen igår men med grön ärtpesto iatället för mandelvarianten och den var urgod!!/clara

    SvaraRadera