Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 23 mars 2014

Inser att jag verkligen blivit en matbloggare nu...

Det är fredag/lördag och klockan är 03.18 när jag skickar iväg ett SMS till min vän Harry.

"Jag tänkte bjuda på tresrätters "brunch" imorgon vill du ha?"

Jag hade tidigare gjort något jag bara gjort ett par gånger, trots att jag har bott i Uppsala i snart tre år. Jag hade vart på gasque. Men inte vilken sådan som helst utan "en normkritisk gasque" arrad av genusföreningen vid uppsala universitet. Sedan gick vi hem till harry innan det blev sängen. Han bor en våning över mig. I huset har jag även Vilda och Matilda i mitt crew. Och just det, den här kvällen hade vi sovbesök av Elin också. Det var när jag låg i sängen och kände mig nöjd med mina vänner och min kväll jag insåg det som detta inlägg ska handla om. Jag skulle laga till en trerättersfrunch.

En skön vision, men jag är ingen morgonmänniska. Antagligen skulle de andra hunnit vakna och gått hungriga i två timmar innan de fick liv i mig. Därför behövde jag disciplin. Därför SMS:ade jag Harry, då blev det "oåterkalleligt". Jag bestämde mig också för att jag bara skulle använda mig av sådant som redan fanns hemma, vilket gjorde att jag kunde begränsa mig när jag skulle bstämma rätter. Jag ska påpeka att jag hade ganska tur eftersom Vilda fått med sig bröd hem från jobbet dagen innan, och eftersom Elin insisterade på att gå och köpa juice.

Innan jag börjar gå genom rätterna tänkte jag att det kunde vara kul att lägga in en bild på kocken. Kvällen innan hade jag kört en slags two-faceutklädnad och där jag var osminkad på ena sida, och i drag på andra...

Rätt ett: stekt bröd med hemmagjort smör, banan, plommonkanelmarmelad och egengjort jordnötssmör. Det sistnämnda gör du enkelt genom att stavmixa saltade jordnötter med lite lite olja. Gott, billigt och veganskt frukostalternativ. Till mackorna blev det kaffe och hallonjuice.


 Rätt två: pankofriterade rödbetor med ruccola, cocktailtomater och chevre. En ingrediens jag nyligen upptäckt är pankomjöl, som används i mycket asiatisk matlagning vid frityr. Rödbetorna var redan kokta sedan tidigare, så jag smörjde in dem med smör, salt, peppar och panko innan jag satte dem i ugnen, på 225 grader, i ungefär fem minuter. Sen stekte jag lite chevre och hällde honung på kreationen, blev super.

Rätt tre: Rårakor med svamp-och tomatgryta och spenat. Slängde i några tomater, champinjoner, citron, salt, peppar, worcestershiresås, grönsaksbuljong och socker i en kastrull och lät det koka i ungefär en timme på låg värme. Toppade rårakorna förutom med detta med lite stekt spenat. 

1 kommentar:

  1. Jobbar hemma idga pga att jag är sjuk. När Joar kom hem och skulle göra mellismacka stod han och beklagade sig att det inte fanns jordnötssmör (som om det finns regelbundet hos oss...) för han hade en "peanutbutter-jelly-sandwich-craving".
    − Men det fixar vi, sa jag som för en timme sen läste bloggen.
    Joar är jättenöjd. Och dessutom glad att det lades i en återvinningsburk som det står "Bönsalsa" på.
    − Då fattar inte syskonen att det är jordnötssmör i och jag får ha det helt för mig själv.

    SvaraRadera