Så mört, så vällagat, så himla gott. Det här måste jag utforska mer i sommar.
Jag följde Jens Linders recept i lördagens DN och eftersom jag är på Gotland var det inte svårt att hitta i ekologiska lammracks. Men Jens skriver att det går lika bra med fläskkött om det är svårt att få tag i lammspjäll. När du lagar, tänk på att du måste börja två dagar innan det är dags att äta.
Rimmade lammspjäll för 8 portioner
2 kg revbensspjäll av lamm (eller gris)
1½ msk socker
2 dl grovt salt
2 tsk mald koriander
1 tsk malda nejlikor
2 msk rödvinsvinäger

Ta upp köttet och torka bort lite av saltblandningen. Grilla, helst på utegrill, i ca 30 minuter (mina spjäll var ganska små så det räckte med 25 minuter).

Som kontrast till de salta spjällen gjorde jag en tomat- och apelsinsallad och för att balansera det hela, en creme fraiche och chevreröra. Och så kokade jag förstås färskpotatis.
Tomat- och apelsinsallad
8 pers
8 stora tomater
4 apelsiner
2 rödlök
svarta oliver
vinägrett:
2 msk finhackad timjan
2 msk finhackad persilja
4 msk rödvinsvinäger
1 dl god olivolja
salt och peppar
Skala apelsinen med kniv (så att du även skalar av det vita innerskinnet) och skär apelsin och tomater i tunna skivor. Skala och skär löken på samma sätt. Vispa ihop alla ingredienser till vinägretten. Varja tomater, apelsiner och lök på ett fat och ringla över dressingen. Dekorera med oliver.
Chevrekräm
Blanda 4 deciliter creme fraiche med 150 gram chevre. Pressa saften ur en citron och hacka en näve basilika och en näve persilja fint. Blanda ner i creme fraiche/chevreröran. Salta och peppra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar