Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

onsdag 8 januari 2014

Ett gästblogginlägg om chutney

Jag håller med Lena och Ville, det kan bli så överraskande lyckat när man tar det där man har och skapar något av det, som Lenas salsa på resterna i frukt- och gröntlådan och Villes "tömma-kylskåpet"-recept. Ibland kan det bli förfärligt också. Sen jag började bli riktigt, riktigt road av matlagning (och föralldel, även om jag då säger det själv, hyfsat bra på det) har jag blivit en sån som helst slaviskt följer recept, gärna med assistans av en mycket noggrann hushållsvåg. Först när jag lagat receptet några gånger börjar jag experimentera. Ängsligt? Ja kanske, men jag vill hellre att maten blir bra än kreativ.

Gästbloggare: Estrid Bengtsdotter
 Men jag har hittat en riktigt kreativ nisch, på temat ”det man har”: chutney. Man skulle kunna gå så långt att man säger att chutneykok gör mig till en annan människa: helt okontrollerad och wild & crazy. Det är för att det inte finns ett standardchutneyrecept. Allt går, huvudsaken är att det ska finnas surt och sött, kanske också något salt. Och så frukt och/eller bär förstås.  Sen kan man dessutom prova chutney till många olika rätter, det finns inga regler där heller.



Det här innehöll min efter-julen-rens-chutney
(serverad till lammfärsbullar i en sås på rödcurry, kokos och jordnötter)

-        Ett par clementiner
-        Ett par äpplen
-        Lite torkad mango
-        Ett par soltorkade tomater
-        Lök
-        Ättika
-        Råsocker
-        Kanelstång
-        Salt
Koka ca 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar