Det ska vara grönkål i år. Och när julen närmar sig kommer matbloggar och tidningar svämma över av allt från grönkålschips och grönkålssallader till lite mer utflippat grönkålsglass och smothies. Jag är tveksam till de två senare men kommer givetvis dra mitt strå till stacken. För det är verkligen bra på alla sätt att grönkålen har flyttat in på våra matbord. Inte bara i soppskålen på julottemorgonen, För visst är det då den traditionsenligt äts?
Den kommande månaden tänker vi undvika att äta landdjur här hemma. Eller med andra ord, vi ska bli fiskätande vegetarianer. Finns det något ord för det? Vad kan passa bättre då än att samtidigt köra grönkålstema? Så får det bli.
Alla kålväxter innehåller en massa vitaminer och mineraler. C-vitamin, betakorten (A-vitamin), kalcium och järn. Att äta grönkål är bra för immunförsvaret och det är bakteriedödande. Det innehåller också ett pektin som är blodsocker- och kolesterolsänkande. Dessutom är grönkål energisnål och sist men inte minst, det finns närodlad ekologisk grönkål i Sverige från oktober till mars.
Att blanda grönkål i sallad kan vara knepigt. Grönkålen är ju rätt styv så man måste hacka den fint om man vill äta den rå, i t ex en sallad. Jag tycker det bästa är att skära den fint och sedan massera in dressingen med händerna. Då slaknar grönkålen och suger åt sig av dressingsmaken.
Men idag är det inte grönkålssallad som gäller utan en mycket fri tolkning av Shakshuka, en kikärtsgryta som man äter mycket i den arabiska världen. Jag tror den kommer från Tunisien ursprungligen. När grytan är klar ska man försiktigt knäcka ner så många ägg som man är matgäster i grytan. Äggen pocheras (kokas) sedan direk i grytan. Vi vågade oss inte på den detaljen idag utan åt grytan rakt av med bröd och sallad. Jag la också ner färska blomkålsbuketter alldeles innan serveringen för att det skulle mer matigt.
Alla ingredienser till den här grytan är lätta att få tag på i ekologisk version, så självklart är det det vi använder.
Kikärtsgryta
Olivolja
2 gula lökar
2 vitklöksklyftor
1 stor röd paprika
2 tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
2 tetror krossade tomater
5 dl hackad grönkål
1 tetra kikärter (sköljda)
½ blomkålshuvud (kan uteslutas)
salt och peppar
½ kruka basilika
Finhacka lök, vitlök och paprika. Hetta upp olja i en gryta och stek löken mjuk. Lägg i paprikan och fräs i 5-6 minuter. Krydda med paprikapulver, spiskummin och chilipulver.
Lägg den hackade grönkålen och de krossade tomaterna i en mixer och kör till en rödgrön sörja. Häll sörjan i pannan och låt puttra under lock i 15 minuter. Lägg i kikärterna. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer chili om du vill ha en hetare gryta. Lägg i små blomkålsbuketter och klipp basilikan över grytan. Ät så mycket du orkar. Supernyttigt och jättegott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar