Jag är knappast unik när jag säger att jag samlar på
kokböcker. Du Ville vet hur trångt det är i kokbokshyllorna hemma på Parkvägen.
Har man väl tagit ut en bok är det svårt att hitta ett hål att stoppa tillbaka
den i. När jag är utomlands måste jag alltid in en sväng på bokhandeln och botainsera
bland hyllorna. Jag har en fäbless för
kokböcker av kända personer. Eller rättare sagt, kokböcker av kända personer
som jag gillar.
Den allra första kändiskokboken jag köpte var GEORGE
BERNHARD SHAW VEGETARIAN COOK BOOK. Jag bärgade den på Shakespeare and Company i
Paris när jag var på tågluff 1981. Sen släpade jag med den i ryggsäcken runt
halva Europa och satt i skumpiga kupéer och knaprade torr baguette medan munnen
vattnades av den medvetne matkonsumenten Georges recept på linsplättar, fyllda
auberginer och risotto. George Bernhard Shaw blev vegetarian när han var 25 och
var oerhört noga med vad han åt. Mrs Laden, hans hushållerska (jo, det klart
han hade en sådan) fick väga hans portioner så att antal kalorier per måltid
kunde fastställas och nogsamt noteras. George sa: ”It is beneficial to
one’s health not to be carnivorous. The strongest animals, such as the
bull, are vegetarians.”
Den hälsosamma livsstilen betalade sig, George blev nittiofyra
år. De sista åren behövde han ta en tupplur mitt på dagen och Mrs Laden, som var lite orolig över hans hälsa,
konsulterade Shaws läkare för att få råd om vad hon skulle ge honom så han blev
lite piggare. Hon visste att rådet hon fick, att ge George en liten whiskeyhutt
per dag, inte skulle falla i god jord hos hälsoprofeten Shaw. Hon blandade
därför en skvätt whiskey i hans soppa och trodde att han inget skulle märka. Några
dagar innan sin död tittade han klurigt på hushållerskan och konstaterade, ”You
have been playing tricks on me, Mrs Laden.” Men han klagade inte.
George Berhard Shaw dog i sviterna efter ett fall från en
stege. Han skulle beskära äppelträden. Och jag säger det igen. Han var
nittiofyra år.
Hela vintern efter tågluffen lagade jag George Berhard Shaw’s
fyllda champinjoner och kände mig rätt hipp vill jag lova.
George’s, eller vi ska nog säga Mrs Laden’s ,ingredienser
12 stora champinjoner
Smör
4 msk rivet vitt bröd (gärna lite torrt)
1 ¼ dl varm mjölk
1 msk hackad persilja
1 msk färsk hackad timjan
1 finhackad schalottenlök
2 små eller ett riktigt stort ägg
Och så här gjorde Mrs Laden
Sätt ugnen på 225 grader. Häll mjölken över brödsmulorna och
låt stå i fem-tio minuter. Ta loss stjälkarna från hattarna på champinjonerna. Stek
alltsammans i smör på låg värme. Försiktigt så hattarna inte går sönder. Hacka stammarna och blanda med persilja,
timjan och schalottenlök. Tillsätt lite mer smör i pannan, lägg i champinjon-
och kryddblandingen och häll i de väl vispade äggen och brödblandningen. Rör om
under låg värme tills smeten tjocknar. Fyll champinjonhattarna och ställ i en
ugnsfast form. Baka i ugnen i 5-7
minuter.
Kokboken. Med 32 år gamla kom-ihåg-lappar |
Beviset på inköpsstället (ok, totalt nörderi!) |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar