Första gången jag åt zucchiniplättar var på julafton. Jag gissar att jag kanske var tretton eller tolv, och att zucchini - eller okej, grönsaker - inte var min favoritföda. Ändå minns jag så väl hur jag förvånades av hur gott det var, och hur jag åt plätt efter plätt. Jag är ju fullt medveten om att zucchiniplättar inte är en vanlig komponent på det svenska julbordet, men det borde det vara. Du, mamma, brukade servera plättarna med löjrom och gräddfil om jag inte missminner mig. Sjukt gott. Nu var det nog ett tag sen senast, men kanske blir det repris i jul?
Men nu, till inläggets huvudpunkt, bloggens första recept.
Zucchiniplätter toppade syrligt, sött och starkt (5 portioner - förrätt)
Plättarna
Vad?
1 zucchini
3 ägg
3 msk mjöl
salt
peppar
lite riven muskotnöt (inte ett måste)
Smör till stekning
Hur?
- Riv zucchini och blanda med ägg, mjöl, salt, peppar och muskotnöt. Kryddorna får du dosera så mycket du känner för, men hellre för lite än för mycket för att du då kan göra en mer eller mindre stark topping.
- Stek i smör på hög värme så att plättarna får färg på ytan. De kan få vara geggiga i mitten, för dom ska in i ugnen snart.
- Lägg plättarna på en plåt. Sätt på ugnen på 175 grader.
Toppingen
Vad?
1 liten burk creme fraiche
1 citron
2 tomater
1 röd chili/ torkade chiliflingor
Salt
Peppar
Hur?
- Finhacka insidan av citronen så du får bort allt vitt. Riv halva citronskalet med de små hålen på rivgärnet.
- Gröp ur juicen och kärnorna ur tomaten. Ät sedan upp skalet.
- Finhacka röd chili (om du inte använder torkade flingor)
- Toppa alla plättar med en klick creme fraiche. Fortsätt sedan med citronbitar, citronskal, tomatjuice, tomatkärnor, chili, salt och peppar.
- Ställ in i ugnen i ungefär 7 minuter.
Sen är det bara att servera. Det som är nice med den här rätten är att den är billig, visuellt vacker och väldigt smakrik. Plättarna ger en skön bas, och sen blir det syrligt av citronen, sött av tomatjuicen och starkt av chilin. Här är en bild på maten.
![]() |
Zucchiniplättar toppade syrligt, sött och starkt |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar