Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

torsdag 7 november 2013

Styrbords- och Babordssoppa

Det där var en ny variant, att köra in zucchiniplättarna med toppingen på i ugnen. Låter jättegott.

Själv står jag med diskbänken full av härliga grönsaker som jag köpte hos vår hovleverantör Lass'n på Gotland i helgen. Det var sista helgen de hade sin underbara gårdsbutik öppen men ändå var det fulla ställ med stort utbud. Jag blir lite lycklig varje gång jag kliver in där. Massor med grönsaker sprängfyllda av smak. Och allt är ekologiskt. I sommar blir det specialreportage från Lass'n på bloggen. Nu köpte jag som vanligt en låda tomater och så blev det lök, rödbetor, chili, sallader, en massa purjolök och morötter förstås. Hur jag tänkte när jag köpte en hel låda paprikor vet jag inte. Jag brukar inte använda paprika så mycket, så ge mig gärna tips på bra recept. 
Två goda och snygga soppor blev det i alla fall idag. När Peter såg bilden sa han "Åh snyggt, Styrbords- och Babordssoppa", så jag kallar dem det. Styrbordssoppan är en vanlig potatis- & purjolökssoppa där jag använt allt det gröna på purjon. Därav den fina färgen. 

Babordssoppa (4 personer)

Det här använde jag:
2 gula lökar
3 stora morötter
1/2blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
1 stor rödbeta
Rapsolja

4 tomater
Vatten
3 matskedar grönsaksbuljong (ex Biofoods på burk)
Chilipulver
Paprikapulver
Salt och peppar


Och så här gjorde jag:
Skala och skär alla grönsaker/rotfrukter i bitar. Stek allt utom tomaterna i rapsolja. Häll på vatten så att det täcker och tillsätt buljongpulvret. Krydda med 1/2 tsk chilipulver och lika mycket paprikapulver. Koka upp och koka 15 minuter. Lägg i tomaterna och koka 5 minuter till. 

Ta av plattan. Kör med mixerstav till en helt slät soppa. Smaka av och krydda eventuellt mer med salt och peppar. Till servering, lägg i en klick creme fraiche. Eller ännu godare, en rejäl bit chevre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar