Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

tisdag 3 december 2013

December är kulprovets tid

Ja men självklart Ville. Det klart du ska göra bästa kolan. Runt den här tiden i december plöjer jag alltid olika julmagasin och mattidningar som lockar med nya spännande varianter på kola. Varje år går jag också på att pröva någon ny variant, men krossade polkagrisar eller lakritsrot som extra krydda. Men varje år slutar det också likadant. Jag går till hyllan och plockar fram min gamla tummade "Laga mat i microvågsugn", en på sin tid (1984), mycket modern kokbok från ICA Bokförlag. Nästan längst bak i boken finns det simpla men bästa receptet på kola.

Vad?
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättisksprit
2 msk kakao

Hur?
Häll grädde, socker, sirap, kakao och ättiksprit i en stor form med hög kant. Rör om så alla kakaoklumpar löses upp. Koka på full effekt i micron i 5 minuter. Rör om.
Fortsätt koka på halvt effektläge i 28-30 minuter. Rör då och då.

Eftersom alla microvågsugnar är olika starka är det där med tiden lurigt. Man måste därför lita till det klassiska KULPROVET. Häll kallt vatten i ett glas, droppa i en liten klick kolasmet. Klicken ska kunna formas tilll en liten seg kula. Nu ska jag vara helt ärlig och säga att kulprovet är en prövning. Efter alla dessa år vet jag ännu inte riktigt hur hård den där kulan ska vara för att kolan ska bli perfekt. Man får helt enkelt pröva sig fram. Ibland blir kolan lite lös, ibland lite hård. Då och då blir den perfekt. Efter en tjugo-trettio år kommer du att veta exakt vad som är rätt tid! Ett och annat panikbryt över stenhård kola eller smet som inte stelnar på vägen får du räkna med.

Häll upp smeten på ett oljat smörgåspapper. Låt kolan stelna och skär eller klipp den sen i bitar. Medan kolan stelnar klipper du ut fyrkanter ca 10x12 cm i smörgåspapper. Varje bit rullas in i papper och ändarna snurras som på en smällkaramell.

Jag vet inte med säkerhet om du och Vilda har microugn där i dubletten. Har ni inte det behöver du en stor tjockbottnad kastrull. Allra helst en järngryta. Koktiden för en sats kola varierar även i gryta. Ju större bottenyta på grytan, desto kortare koktid. Räkna med 12-15 min i en 4-litersgryta och uppåt 30 minuter i en mindre gryta. Och som sagt, många kulprov blir det innan kulan känns rätt. Om du kokar kolan i grytan ska du tillsätta ättikspriten först mot slutet av kokningen. Den kan slå igenom annars och göra att det smakar bränt. I många kolarecept som görs i gryta står det också att man ska avsluta med en klick smör i kolasmeten innan man häller upp på papper. Jag tar det ibland, ibland inte.

Ett tips. Köp ett par extra laddningar ingredienser när du handlar. Det händer som sagt att kolan blir misslyckad och då är det bara att börja om. Och blir den perfekt första gången är risken att dina kompisar kommer att länsa burken innan du hinner säga "tomtenisse" och då är det bra att ha grejer hemma så du kan göra en ny sats. Lycka till.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Håller med Ville. Chokladkola, julens bästa godis. Alla kategorier.
    /Lotta

    SvaraRadera