Hej Ville och Lena!
Jag skriver till er för att jag sitter på en för mig revolutionerande upptäckt som bara måste spridas!
Vi bor ju ihop Ville, och det är svårt att undgå att bli inspirerad av att på håll få bevittna dina gastronomiska äventyr. Det har tillslut fått mig att vilja prova mina egna vingar.
Länge nu har jag letat efter det ultimata snackset, vilket har varit en lång och snårig väg med kompromisser och en efterföljande känsla av antingen dåligt samvete eller otillfredställelse. Livet som student sliter, efter långa dagar vid skolboken och blöta nätter på nationer kan jag ofta tycka mig förtjäna något extra gott att knapra på. Men den ständigt skralt skramlande plånboken och det tryckande närings- och ekosamvetet är inte alltid en helt enkel ekvation att lösa.
Men nu är jakten äntligen över! Vad sägs om en treat som både är syndigt god OCH välgörande för kroppen?
Låt mig presentera (trumvirvel) grönkålschipsen! Godare än vanliga chips, ett billigt, veganskt alternativ som ger ett avancerat intryck men är barnsligt enkelt och snabbfixat. Till och med för en novis inom kökets hemligheter som jag själv.
Nu kör vi!Sätt ugnen på 200°. Plocka av bladen från stjälken, och skölj dem. Vill du att chipsen ska bli riktigt knapriga så låter du dem torka, annars räcker det med att skaka av vattnet. Ringla rapsolja på en plåt och massera in bladen i oljan. Strössla på salt (havssalt är godast men örtsalt går lika bra). In i ugnen i 10 minuter. Man kan känna på de största bladen, de behöver inte vara helt torra när man tar ut dem, när de blir kalla ”krispar” de till sig. Det fiffiga med det här receptet är att man kan leka med det hur mycket man vill. Innan de åker in i ugnen har jag provat att krydda med färsk rosmarin, pressat vitlök på chipsen och pepprat. Varför inte slänga in några pumpakärnor eller chachewnötter när man ändå är i farten? Chipsen går att äta ljumna och kalla, jättegoda med valfri dipp, sötsur sås eller bara som de är.
Grönkål:
Grönkålen är den mest näringsrika i kålfamiljen, ett riktigt superlivsmedel som innehåller bl.a. mängder av C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin och svavel. Grönkål är virus- och bakteriedödande och är en ypperlig antioxidant som är bra mot inflammationer. Här återfinns även supervitaminen B9 som är ganska svår att få i sig, vilken inte bara är bra för matsmältningen, nybildandet av röda och vita blodkroppar utan även för celldelning och hudens försvar.
(http://www.halsosidorna.se/Kalvaxter.htm)
Hoppas ni kommer bli lika frälsta som jag!
Kram Matilda
Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:
- Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
- Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
- Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
- Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.
lördag 21 december 2013
Gästskribent: Matilda Rosen
Etiketter:
Ekologiskt,
Ekonomiskt,
Gästskribent,
Snacks,
Veganskt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar