Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

torsdag 12 december 2013

Ljusa idéer i jul

Jag läser mycket om miljö nu i jultider. Det finns flera facebooksidor och bloggar som förespråkar begagnade julkklappar.  Att byta ut en del av köttet på julbordet är ett annat sätt att värna miljön. Att inte ha all julbelysning på när man går hemifrån ytterligare ett. Som vanligt kan man göra det som passar för en själv. Kanske kan man hitta några roliga och hippa klappar på Myrorna eller Stadsmissionen även om man inte vill fatta principbeslutet om total bojkott av boutiquer, varuhus och gallerior.
Det har sagts förr, men kan upprepas, det går att göra så mycket på sin egen hemmaplan. Oavsett var den planen än är.

Ett självklart, och väldigt enkelt, miljöval tycker jag är att väljaja Svanenmärkta ljus. De är gjorda av stearin som utvinns ur animaliska eller vegetabiliska fetter d v s förnybar råvara. Svanenmärkningen ställer också miljökrav på förpackningen.

Vi svenskar bränner av 18 tusen ton per år och tyvärr är de flesta gjorda av paraffinolja. Förutom att de avger cancerframkallande ämnen i själva rummet när man bränner dem (så mycket att amerikanska forskare avråder från att tända paraffinljus i fuktiga badrum!), bildar de också koldioxid som påverkar klimatet. Jag läste just att om vi svenskar skulle byta ut våra 15 000 ton paraffinljus/år mot stearin så skulle det minskakoldioxidutsläppen med lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna under ett år. Ganska enkelt val, eller hur? Och hittar man inte Svanenmärkta ljus kommer man långt med att bara välja stearinljus.

Miljömärkta värmeljus är nästan omöjliga att få tag på och eftersom de vanliga är gjorda av paraffinolja eller ska tänka på är att sortera kopparna. Ta bort den lilla vekstumpen ur koppen och sortera med metallförpackningarna.


Så vad säger ni, visst kör vi stearin i jul? 


1 kommentar:

  1. När man väl valt stearin, är de oftast även Svanenmärkta.

    SvaraRadera