Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

torsdag 9 april 2015

Vi är tillbaka

Ville, vad hände? Plötsligt slutade både du och jag att skriva. Inte ett inlägg sedan november. Och det är ju inte som att vi inte lagat mat sedan dess. Vad säger du Ville, ska vi inte ta och ändra på det nu? Jag lovar i alla fall att dela recept lite oftare än en gång var femte månad.

Sedan jag skrev sist har jag slutat äta kött från fyrbenta djur. Det började som ett test och sedan har det bara fortsatt. Det känns bra både etiskt och miljömässigt. Jag äter fortfarande fisk och skaldjur men har ännu inte saknat köttet på tallriken. Kanske blir det annorlunda i sommar när gotländskt lamm finns inom räckhåll. Vi får se.

Hursomhelst, det kommer att bli mestadels vegetariska recept från mitt håll framöver. Ikväll blev det quinoabiffar till middag och Peter snodde ihop en champinjonsås till som var jättegod. Till det serverade jag ugnsbakade rotfrukter.


Quinoabiffar
3 dl kokt röd quinoa
2 ägg
2 msk creme fraiche
1 dl havregryn
½tsk stark chilisås (grön, röd, sambal olek eller vad du har hemma)
150 gr feta
1 liten gul lök
1 dl basilika
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Koka gärna quinoan några timmar innan du ska göra biffarna. Om du inte hunnit det går det bra att börja med att koka dem och sedan bre ut den på ett fat så att den svalnar.
Vispa ihop ägg och creme fraiche i en bunke och häll i havregrynen. Låt stå tio minuter. Hacka under tiden löken och basilikan och smula fetaosten.
Häll i quinoa, lök, basilika, feta, chilisås i smeten och pressa över vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Blanda och låt den stå i fem minuter.  Forma biffar och stek i olivolja på medelhög värme. Det räcker med några minuter på varje sida.

Campinjonsås
500 gram chaminjoner
margarin
1 burk creme fraiche
½ tsk senap
1-2 tsk torkade örter (de du har hemma)
salt
peppar

Hacka champinjonerna ganska fint. Stek i margarin tills svampen är genomstekt och mjuk. Häll på creme fraiche och blanda. Krydda med senap, örter, salt och peppar.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar