Sedan jag skrev sist har jag slutat äta kött från fyrbenta djur. Det började som ett test och sedan har det bara fortsatt. Det känns bra både etiskt och miljömässigt. Jag äter fortfarande fisk och skaldjur men har ännu inte saknat köttet på tallriken. Kanske blir det annorlunda i sommar när gotländskt lamm finns inom räckhåll. Vi får se.
Hursomhelst, det kommer att bli mestadels vegetariska recept från mitt håll framöver. Ikväll blev det quinoabiffar till middag och Peter snodde ihop en champinjonsås till som var jättegod. Till det serverade jag ugnsbakade rotfrukter.
Quinoabiffar
3 dl kokt röd quinoa
2 ägg
2 msk creme fraiche
1 dl havregryn
½tsk stark chilisås (grön, röd, sambal olek eller vad du har hemma)
150 gr feta
1 liten gul lök
1 dl basilika
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Koka gärna quinoan några timmar innan du ska göra biffarna. Om du inte hunnit det går det bra att börja med att koka dem och sedan bre ut den på ett fat så att den svalnar.
Vispa ihop ägg och creme fraiche i en bunke och häll i havregrynen. Låt stå tio minuter. Hacka under tiden löken och basilikan och smula fetaosten.
Häll i quinoa, lök, basilika, feta, chilisås i smeten och pressa över vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Blanda och låt den stå i fem minuter. Forma biffar och stek i olivolja på medelhög värme. Det räcker med några minuter på varje sida.
Campinjonsås
500 gram chaminjoner
margarin
1 burk creme fraiche
½ tsk senap
1-2 tsk torkade örter (de du har hemma)
salt
peppar
Hacka champinjonerna ganska fint. Stek i margarin tills svampen är genomstekt och mjuk. Häll på creme fraiche och blanda. Krydda med senap, örter, salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar