Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 20 september 2015

Mat på väg


Vår något utdragna flytt innebär bland annat att vi är bostadslösa i september och halva oktober. Tack vare snälla kompisar har det löst sig bra, och nu i september huserar vi hos min kompis Birgitta på Skomakargatan i Gamla stan. Med tillfälligt boende blir det en hel del hämtmat och andra snabba lösningar. För att inte tala om det förödande faktum att det ligger en glassbar var femte meter på Västerlånggatan. Men ibland går det inte att stoppa lusten att laga mat. Idag blev det burgare på betor, morötter, spenat och bulgur.
  
1 dl bulgur
2 stora morötter
2 stora rödbetor
100gr bladspenat (eller grönkål)
1/2 röd lök
2 vitlöksflyftor
Chiliflakes
Salt och peppar
Olja

Koka bulguren enligt paketets anvisningar och ställ åt sidan. Riv morötter o rödbetor fint. Hacka lök, vitlök och spenat. Det ska också vara finhackat. Ta fram en stor stekpanna (eller en wokpanna om du har en). Stek lök och vitlök mjuka och lägg i morotsrivet och stek några minuter. Ibland vattnar sig morötterna och då kan du hälla bort vätskan innan du rör ner rödbetsrivet. Stek och rör runt och häll sedan i spenathacket.


Nu kan du stänga av pannan och röra runt och så till sist tillsätta bulguren. Rör runt och krydda med chiliflakes, salt o peppar. Låt svalna.


Forma lagom stora burgare och stek i olja. Komponera sedan burgaren som du vill ha den, med getost, avocado, picklad lök eller bara tomatskivor. Det blir gott hur du än gör. Egengjord dressing är gott, men idag körde vi helt enkelt den  både oemotståndliga och vanebildande  Sweet Baby Ray's.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar