Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

lördag 8 februari 2014

Lite vego, lite snacks

Jag har en köttfri månad och den första veckan går mot sitt slut. Någon frågade varför jag inte äter kött och det enkla svaret är att jag är nyfiken. Eftersom jag kommer att äta fisk är det inte någon riktig vegomånad utan bara en liten omstyrning av matvanorna. Och det är egentligen inte någon fysiologisk effekt jag är ute efter. Jag är mest intresserad av hur ett beslut påverkar vardagen. Om det gör det alls. Kommer jag att behöva avstå, anpassa mig, gå omvägar? Och hur blir det att laga mat när de enkla valen som kycklingfilé och parmaskinka är uteslutna? 
Ja, det första som hände förra lördagen när jag befann mig i en avgränsad del av Charles de Gaulles flygplats och behövde en lunchmacka var att inte ett enda av de tre fiken hade smörgåsar utan skinka. Det fick bli en chokladmuffins till lunch. Det funkade såklart även om det inte är min favoritgrej att äta sötsaker till lunch. I veckan har det blivit soppa, spenattortelloni och lax till middag. Så det kommer att bli en god månad det här.

Idag tänkte jag dela recept på lite smårätter. Snacks, förrätter eller tapas, det beror bara på hur man väljer att servera dem. 

Rotfruktstorn
De här rotfruktstornen gör succé oavsett om man gör dem små som drinktilltugg eller bygger i många lager och låter dem bli kolhydrater i en huvudrätt. Snygga är de också.

1 stor sötpotatis
3 stora rödbetor
5 stora potatisar
Olja, salt, peppar
200 gr chevre
Färsk timjan

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär rotfrukterna i en halv centimeter tjocka skivor.
Lägg rödbetorna på en plåt (med bakplåtspapper) och potatis och sötpotatis på en annan (också med papper). Ringla över olja och salta och peppra. Grädda rödbetorna 20-25 minuter och potatisarna i 10-15 minuter.
Nu är det dags att skära chevren i tunna skivor och sedan är det bara att börja bygga. Varva rotfrukterna med getost och en liten timjankvist. Små tort: en av varje rotfrukt med ost mellan lagren. Höga torn: bygg flera lager. Trä en tandpetare eller trägrillspett igenom tornen så de håller ihop. Gratinera tornen i 225 grader i 6-7 minuter. Lägg på en timjankvist och servera.


Zucchinibotten – snacks eller pizza
Den här ”pizzabottnen” hittade jag i Paul Newman’s Own Cookbook som jag skrivit om tidigare på bloggen. Den är som en blandning av omelett och pizzabotten. Den går att äta precis som den är och har mycket smak av zucchini och parmesan, men det är supergott att plussa på med en god topping och göra en pizza. 

Knaprig zucchinipizza
8 dl grovriven zucchini
½ tsk salt
3 ägg, lätt vispat
1 dl mjöl
2 dl riven parmesanost
2 msk olivolja
2 dl riven mozzarellaost
1 tsk torkad basilika eller oregano
Salt och vitpeppar

Riv zucchinin grovt. Lägg i en skål och salta lätt och låt stå i 15 minuter. Kläm ur vattnet ur zucchinin genom att ta små nävar och pressa i handen. Lägg sedan zucchinin i en ren handduk och pressa ut ytterligare vatten.  Rör ihop ägg, mjöl, zucchini, parmesan, olja, mozzarella och kryddor. Salta och peppra efter smak. Bred ut smeten på en väl oljad plåt eller bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. Pizzan ska vara torr och lite brun. Pensla på liter mer olja och grilla någon minut. Akta så det inte bränns.

Topping
Ett tunt lager pesto, tomatsås och sedan lite tunt skivade champinjoner, ansjovis, majs, tunna salamiskivor eller ruccola. Riven ost. 
Lägg på ett tunt lager pesto och/eller tomatsås. Toppa med valfri fyllning och ost och grädda i 200 grader i ytterligare 20-25 minuter.


Parmesankex
Oansenliga och blygsamma till utseendet, men ett av de godaste snacksen som finns. 

100 g färskriven parmesan
120 g vetemjöl
100 g rumstempererat smör
några riv på en muskotnöt
1 nypa cayennepeppar
10 g havssalt
torkade timjan och/eller rosmarin

Arbeta ihop alla ingredienser till en fast deg. Gör två rullar av degen som du rullar i timjan eller rosmarin Lägg rullarna i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader.
Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg skivorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen i 7–8 minuter eller tills de fått lite färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar