Nu ska jag berätta två saker om varför vi, du Ville, jag och
alla andra, ska välja ekologisk frukt när vi är i affären. Och när jag säger
SKA menar jag det. Inte KAN eller BÖR, utan vi SKA handla ekologiskt. Det är
ett KRAV och jag ställer det på oss allesammans.
Igår när jag var på COOP fanns det inga ekologiska bananer.
Eftersom jag är mer eller mindre beroende av bananer tittade jag trånande bort
mot lådan med grodmärkta Chiquitabananer. Skulle jag? Bara denna enda gång? Men sen gjorde jag min KRAV-check. Den är
väldigt enkel. Jag tänker tillbaka på det speciella tillfälle när jag bestämde
mig för att handla ekologisk frukt. Det var en enda händelse som fick mig att
bestämma mig. Och det var när du Ville var tre år.
Jag arbetade med bistånd på 80- och 90-talet och 1993 var
jag i Chile på en jobbresa. Ett av mina inbokade besök var på en stor fruktfarm
där en av volontärerna på min organisation jobbade. Det jobbade över 400
personer på farmen och arbetarna bodde i längor i utkanten av plantagen. Naturligtvis
sprang det omkring massor med barn och lekte runt husen och vi hade bara klivit
ur bilen när jag reagerade på att flera av barnen hade olika missbildningar.
Några barn saknade en hand, flera haltade runt med eller utan krycka för att
ett av deras ben var missbildad eller för kort. När jag frågade min värd fick
jag veta att många barn föddes med olika handikapp på farmen. En del skador var
synliga andra var neurologiska skador som gjorde att barnen till exempel hade
svårt med balansen. Jag var inte alls beredd, så det jag såg gjorde mig väldigt
illa berörd och ledsen. Och det blev inte bättre när vi pratade med skolläraren
som vittnade om att många elever hade skador som gjorde att de hade svårt att
koncentrera sig och lära sig saker. Föräldrarna, alltså arbetarna på farmen,
drabbades förstås också. Huvudvärk, nagelavfall, andningssvårigheter, sjukdomar
och missfall var alla skador och följder av arbete med gifterna som användes på
fruktodlingen. Männen, som bar besprutningsduscharna på sina egna ryggar och
skördade den besprutade frukten var värst drabbade. De flesta dog innan de fyllt
40.
Det var en svår dag för mig. Jag var chockad och kände mig
otroligt maktlös. Visst hade jag väl någon gång tänkt tanken att besprutning av grödor inte var helt bra. Men att effekterna var så våldsamma och snabba, det var fruktansvärt.
Snart var jag hemma hos mina små fruktätare igen och då visste jag, det skulle bli ekologisk frukt från och med nu. Vid varje köp och oavsett säsong. Idag vet jag vet att det finns fler miljöfaktorer att ta hänsyn till. Som till exempel frakt. Ett svenskodlat äpple kan vara miljösmartare än KRAV-märkta vindruvor från Spanien. Ok, så kan det vara. Men jag har gjort mitt val när det gäller frukt och håller mig till ekologiskt. Jag tänker inte aktivt bidra till att de som jobbar på fruktfarmer i Latinamerika och andra världsdelar drabbas av vidriga sjukdomar för att frukten besprutats med insektsmedel, injicerats med antibiotika eller hängt i en påse med nervgifter (bananer). Och även om min berättelse är tjugo år gammal, så ser det tyvärr ungefär likadant ut idag på fruktplantagerna runt om i världen.
Snart var jag hemma hos mina små fruktätare igen och då visste jag, det skulle bli ekologisk frukt från och med nu. Vid varje köp och oavsett säsong. Idag vet jag vet att det finns fler miljöfaktorer att ta hänsyn till. Som till exempel frakt. Ett svenskodlat äpple kan vara miljösmartare än KRAV-märkta vindruvor från Spanien. Ok, så kan det vara. Men jag har gjort mitt val när det gäller frukt och håller mig till ekologiskt. Jag tänker inte aktivt bidra till att de som jobbar på fruktfarmer i Latinamerika och andra världsdelar drabbas av vidriga sjukdomar för att frukten besprutats med insektsmedel, injicerats med antibiotika eller hängt i en påse med nervgifter (bananer). Och även om min berättelse är tjugo år gammal, så ser det tyvärr ungefär likadant ut idag på fruktplantagerna runt om i världen.
Och just det, vi som äter frukten får också i oss gifterna. Det
är det andra jag ville skriva om. Häromdagen såg jag en av Naturskyddsföreningens
annonser med en härlig bild på en vindruvsklase och texten ”Placeras oåtkomligt
för barn”. I texten påpekar de hur olämpligt det faktiskt är att servera vanliga oekologiska vindruvor till mellis. De berättar vidare att vid EU-stickprov i november hittade
man 26 olika kemiska bekämpningsmedel i en ask vindruvor. Tjugosex! Vissa av ämnena går inte att tvätta
bort, så de åker rakt ner i magen på den som äter. Vindruvor är en av många
frukter som vi gärna ger till våra barn. De är goda och lättätna men skalet kan
alltså vara direkt farligt. Banan är en annan värsting. Också den en favorit
hos barnen. På bananen kryper gifterna genom det tjocka men lättgenomträngliga
skalet rakt in i frukten. Just druvor och bananer är därför nyckelprodukter för
oss som vill sluta äta skit och sluta gynna giftindustrin.
Så hörrni, är vi överens? Det ska stå KRAV på bananpåsen och
druvlådan. Inget annat!
Men vi ska ju äta också här på bloggen. Här är en härlig
bananmacka.
Danskt rågbröd, bregott, skivade bananer och örtsalt. |
Hellre inga bananer än okravbananer!
SvaraRadera