Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

måndag 17 mars 2014

Kycklingsallad wagama style

Hej igen, länge sedan sist. Jag har varit i London i veckan och gick förbi en wagamamarestaurang varje dag. Så därför kastar jag mig direkt över en asiatisk varm kycklingsallad, ett recept som jag hittar i just wagamamakokboken, som jag fått av dig Ville. Det kan tyckas vara lite många moment, men ingenting är svårt, så det är bara att köra. Kycklingen ska gärna marinera över natten, så det som krävs är snarare planering än väldigt mycket tid vid själva matlagningstillfället. Jag gjorde marinaden på morgonen och lät det marinera medan jag var på jobbet. När jag kom hem var kycklingen underbart genommarinerad och supermör. Hedda kunde inte sluta äta av kycklingbitarna. De var som godis.

Enligt receptet serverar man enbart salladen till kycklingen, men jag tycker gott man kan komplettera med lite ugnsbakade potatisklyftor och stora morotsbitar.

Varm kycklingsallad
För 4 personer

Du behöver:
900 gr kycklinglår, skurna i strimlor
6 msk vegetabilisk olja
2 lime (till serveringen)

Till marinaden:
2 tsk sesamolja
4 vitlöksklyftor, skalade och krossade
4 tsk fisksås
4 tsk ljus soja
Saften av två lime
4 tsk spiskummin
1 stor röd chili, skalad och finhackad
4 tsk rostade sesamfrön

Till wagamamas salladsressing (ca 1,5 dl)
2 tsk finhackad schalottenlök
2,5 cm färsk ingefära, skalad och riven
1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
1½ msk risvinäger
1 msk tomatketchup
1 msk vatten
1 dl sesamolja
3 msk ljus soja

Till salladen:
2 nävar romansallad
½ paprika strimlad
½ gurka, skalad och skuren i skivor
en stor näve böngroddar
2 dl hackad spetskål

Om du vill ha kolhydrater till:
Klyftpotatis och morotsbitar, saltade och ugnsgrillade
och så kan man ta lite creme fraiche till också. Om man vill.

Och så här gör du
Rosta sesamfröna: Hetta upp en torr stekpanna och lägg ner fröna när den blivit riktigt varm. Skaka pannan så att fröna får färg runt om. Lägg upp dem direkt på ett fat. Det bränns vid om de ligger kvar i pannan.

Marinad: Lägg alla ingredienser utom sesamfröna i en mixer och kör till en slät sås. Lägg kycklingbitarna i en skål och häll över marinaden och sesamfröna. Blanda ordentligt så att allt kött täcks av marinad. Låt stå minst två timmar i kylen, gärna längre.

Salladen: Skär upp alla salladsingredienser och lägg upp i olika högar på ett stort salladsfat.

Dressing: Vispa ihop alla ingredienserna i en skål. Ställ fram på bordet så matgästerna får ta så mycket de själva vill.

Tillagning av kycklingen: Värm en wok- eller stekpanna till den är riktigt het. Häll i olja och lägg ner kycklingbitarna. Vänd dem hela tiden så att de blir jämt stekta. Fräs i 5-6 minuter. De ska vara genomstekta och lite karamelliserade i kanterna. Lägg upp den på ett fint fat. Servera med salladen, dressingen och eventuellt potatisen. Lägg halva limeskivor på den stekta kycklingen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar