Hej igen, länge sedan sist. Jag har varit i London i
veckan och gick förbi en wagamamarestaurang varje dag. Så därför kastar jag mig
direkt över en asiatisk varm kycklingsallad, ett recept som jag hittar i just wagamamakokboken,
som jag fått av dig Ville. Det kan tyckas vara lite många moment, men ingenting
är svårt, så det är bara att köra. Kycklingen ska gärna marinera över natten,
så det som krävs är snarare planering än väldigt mycket tid vid själva matlagningstillfället.
Jag gjorde marinaden på morgonen och lät det marinera medan jag var på jobbet. När
jag kom hem var kycklingen underbart genommarinerad och supermör. Hedda kunde inte sluta äta av kycklingbitarna. De var som godis.
Enligt
receptet serverar man enbart salladen till kycklingen, men jag tycker gott man
kan komplettera med lite ugnsbakade potatisklyftor och stora morotsbitar.
Varm kycklingsallad
För 4 personer
Du behöver:
900 gr kycklinglår, skurna i strimlor
6 msk vegetabilisk olja
2 lime (till serveringen)
Till marinaden:
2 tsk sesamolja
4 vitlöksklyftor, skalade och krossade
4 tsk fisksås
4 tsk ljus soja
Saften av två lime
4 tsk spiskummin
1 stor röd chili, skalad och finhackad
4 tsk rostade sesamfrön
Till wagamamas salladsressing (ca 1,5 dl)
2 tsk finhackad schalottenlök
2,5 cm färsk ingefära, skalad och riven
1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
1½ msk risvinäger
1 msk tomatketchup
1 msk vatten
1 dl sesamolja
3 msk ljus soja
Till salladen:
2 nävar romansallad
½ paprika strimlad
½ gurka, skalad och skuren i skivor
en stor näve böngroddar
2 dl hackad spetskål
Om du vill ha kolhydrater till:
Klyftpotatis och morotsbitar, saltade och ugnsgrillade
och så kan man ta lite creme fraiche till också. Om man vill.
Och så här gör du
Rosta sesamfröna: Hetta
upp en torr stekpanna och lägg ner fröna när den blivit riktigt varm. Skaka
pannan så att fröna får färg runt om. Lägg upp dem direkt på ett fat. Det bränns
vid om de ligger kvar i pannan.
Marinad: Lägg
alla ingredienser utom sesamfröna i en mixer och kör till en slät sås. Lägg
kycklingbitarna i en skål och häll över marinaden och sesamfröna. Blanda
ordentligt så att allt kött täcks av marinad. Låt stå minst två timmar i kylen,
gärna längre.
Salladen: Skär
upp alla salladsingredienser och lägg upp i olika högar på ett stort
salladsfat.
Dressing: Vispa
ihop alla ingredienserna i en skål. Ställ fram på bordet så matgästerna får ta
så mycket de själva vill.
Tillagning av
kycklingen: Värm en wok- eller stekpanna till den är riktigt het. Häll i
olja och lägg ner kycklingbitarna. Vänd dem hela tiden så att de blir jämt
stekta. Fräs i 5-6 minuter. De ska vara genomstekta och lite karamelliserade i kanterna.
Lägg upp den på ett fint fat. Servera med salladen, dressingen och eventuellt
potatisen. Lägg halva limeskivor på den stekta kycklingen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar