Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

lördag 22 mars 2014

Eftermiddag med rullader

Det är lördag eftermiddag och vi har en otroligt skön vårdag här i Stockholm. Peter och jag tog en skogsrunda efter lunch och nu laddar jag för att gå på fest hos syrran ikväll. Men eftermiddagen är lång så det passar bra att laga mat som tar lite längre än de hastigt ihopsnodda vardagsrätterna. Hittade fin KRAV-märkt lövbiff i affären häromdagen så jag bestämmer mig för att göra rullader. Det har jag nog aldrig gjort, så det är på tiden. Jag utgår från ett Jamie Oliverrecept och frilansar lite.

Det här behövs till 4 personer
8 skivor lövbiff
25 gr riven parmesan
4 vitlöksklyftor, finhackade
En näve hackad bladpersilja
Olivolja
1½ dl rött vin
1 gul lök, mycket finhackad
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 selleristjälk, också den mycket finhackad
2 msk tomatpuré, utspädd med 4 dl ljummet vatten
500 gr krossade tomater
2 msk chilisås
En näve basilikablad, strimlade
Salt och peppar
Pasta att äta till

Jag börjar med att lägga upp lövbiffarna på en skärbräda och strör över en blandning av parmesan, vitlök och bladpersilja. Sen rullar jag ihop dem ganska tajt och säkrar upp med tandpetare. Hettar så upp olivoljan och steker rulladerna runt om (ja så gott det nu går med tandpetare som sticker ut). Sedan häller jag över vinet och låter det puttra tills ungefär hälften av vätskan ångat bort. Då tar jag upp rulladerna och lägger istället i löken, sellerin och chilin. Och så får det steka/puttra tills nästan allt vin kokat bort. 
Nu lägger jag tillbaka rulladerna och häller på tomatpurévatten, krossade tomater och chilisås. Toppar till sist med basilikan. Och sen är det dags att hoppa in i duschen. Och det passar bra eftersom rulladerna ska puttra i sin sås i två (!) timmar.

Hej då. Vi ses om två timmar.


Två timmar och en hårinpackning senare. Nötrullader, tomatsås, pasta. Och en Rioja till. När man biter i rulladerna sprids en underbar vitlökssmak i munnen. Rekommenderas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar