Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 23 mars 2014

Sopranos och hemligheten med ziti

Det gick såklart inte att gå ut från HBO-affären i New York utan att köpa THE SOPRANOS FAMILY COOKBOOK – as compiled by Artie Bucco.

I förordet slår Artie direkt fast att ”Food is not just fuel for the Italian body. Food is la gioia di vivere,  zest for life. Food is family, tradition, birth, confirmation, marriage, sickness, death – life itself.” Och det är ju bara att hålla med. Utan mat, inget liv.

Naturligtvis dignar boken av tomatdrypande pastarecept, vitlöksdoftande kalvrullader och fläskkotletter och varianter på pizza, det ena godare än det andra. 




Men det jag ändå är mest nyfiken på när jag börjar bläddra är att hitta receptet på ziti. Hur många gånger har man inte sett Tony komma insläntrande i det perfekt städade köket efter en hård natt på Bada Bing och gå raka vägen fram till kylskåpet för att leta efter formen med gårdagens rester. Alltmedan Carmela stått vid bardisken, och med kommentarer lika knivskarpa som fruktkniven hon just trancherar ett äpple med, ifrågasatt hans engagemang i den vilsne sonen eller klagat över svärmoderns kvävande martyrskap. Men så har hon ändå mjuknat och sagt ”There is ziti for you in the casserole”.

Jag har alltid undrat vad det där ziti är för något eftersom rätten förutom att vara god verkar kunna läka allt från irritation över misslyckade ”sophämtningsaffärer” till bakfylla, åldersnoja och krackelerande äktenskap. Efter att har studerat både Sopranoskokboken och diverse artiklar och recept på nätet förstår jag att ziti är en italiensk favoriträtt som kan göras från scratch men lika gärna på rester från en tidigare middag. De bärande ingredienserna varande zitipasta (ungefär som penne), tomatsås, italienska köttbullar, mozzarella, ricotta och parmesanost.

Ok, eftersom ziti kan vara en resträtt gör jag min egen nästan vegetariska restziti. ”Nästan” eftersom jag hoppar över köttbullarna, men tomatssåsen är den som gårdagens nötrullader kokade i. Jag tror att hemligheten med en god ziti är att tomatsåsen ska ha kokat sina 3-4 timmar så att den är riktigt smakrik.

500 kokt pasta, al dente
7-8 dl tomatsås
15 cocktailtomater
1 mozzarellaost
1 burk ricottaost
1 dl riven parmesanost
Olivolja, salt och peppar

Jag blandar ihop pastan, tomatsåsen, halverade tomater, smulad mozzarella och ricotta i en skål. Oljar en ugnsfast form och lägger i röran, drar några varv med svartpepparkvarnen  över och toppar med ett lager parmesanost. Täcker med folie och så in i ugnen i 45 minuter.  Tar sedan av folien och gräddar ytterligare 15 minuter.






Tony Soprano / James Gandolfini
RIP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar