I förordet slår Artie direkt fast att ”Food is not just fuel for the Italian body. Food is la gioia di vivere, zest for life. Food is family, tradition, birth, confirmation, marriage, sickness, death – life itself.” Och det är ju bara att hålla med. Utan mat, inget liv.
Naturligtvis dignar boken av tomatdrypande pastarecept, vitlöksdoftande
kalvrullader och fläskkotletter och varianter på pizza, det ena godare än det
andra.
Men det jag ändå är mest nyfiken på när jag börjar bläddra är att hitta
receptet på ziti. Hur många gånger har man inte sett Tony komma insläntrande i
det perfekt städade köket efter en hård natt på Bada Bing och gå raka vägen
fram till kylskåpet för att leta efter formen med gårdagens rester. Alltmedan
Carmela stått vid bardisken, och med kommentarer lika knivskarpa som
fruktkniven hon just trancherar ett äpple med, ifrågasatt hans engagemang i den
vilsne sonen eller klagat över svärmoderns kvävande martyrskap. Men så har hon ändå
mjuknat och sagt ”There is ziti for you in the casserole”.
Jag har alltid undrat vad det där ziti är för något eftersom
rätten förutom att vara god verkar kunna läka allt från irritation över misslyckade
”sophämtningsaffärer” till bakfylla, åldersnoja och krackelerande äktenskap. Efter
att har studerat både Sopranoskokboken och diverse artiklar och recept på nätet
förstår jag att ziti är en italiensk favoriträtt som kan göras från scratch men
lika gärna på rester från en tidigare middag. De bärande ingredienserna varande
zitipasta (ungefär som penne), tomatsås, italienska köttbullar, mozzarella,
ricotta och parmesanost.
Ok, eftersom ziti kan vara en resträtt gör jag min egen nästan
vegetariska restziti. ”Nästan” eftersom jag hoppar över köttbullarna, men tomatssåsen
är den som gårdagens nötrullader kokade i. Jag tror att hemligheten med en god
ziti är att tomatsåsen ska ha kokat sina 3-4 timmar så att den är riktigt smakrik.
500 kokt pasta, al dente
7-8 dl tomatsås
15 cocktailtomater
1 mozzarellaost
1 burk ricottaost
1 dl riven parmesanost
Olivolja, salt och peppar
Jag blandar ihop pastan, tomatsåsen, halverade tomater,
smulad mozzarella och ricotta i en skål. Oljar en ugnsfast form och lägger i
röran, drar några varv med svartpepparkvarnen över och toppar med ett lager
parmesanost. Täcker med folie och så in i ugnen i 45 minuter. Tar sedan av folien och gräddar ytterligare
15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar