Ville,
vad härligt det var att läsa om din brunch förra helgen. Det väckte minnen. Jag
brukade också bjuda hem kompisar efter att vi varit på gasque eller andra
fester i Uppsala. Inte helt ovanligt var att vi släntrade hem till dubbletten
som jag delade med Marita Odelius fram på småtimmarna direkt efter festen. Det
som nästan alltid fanns i mitt skafferi var musslor på burk och tomatsås, så
ofta blev det musselpizza och te som nattmat. Inte så dumt det heller.
Förtroendeingivande föräldrar på gasque på 80-talet.
När jag läste om din brunch blev jag inspirerad att skriva om en bjudning så här kommer en
rapport från gårdagens häng med de Utömålarna. Utömålarna är en
exklusiv liten grupp som uppstod när Peter, jag, Timmi och Åsa Georgi, Peter
och Maggan Yngen/Altin skulle fira Gunilla och Micke Wigge som firat 25 år som
gifta. Vi åkte till Utö och tog in på värdshuset och festade loss ordentligt.
Dagen efter tog vi oss ner till stranden och klipporna mot Mysingefjärden och
där monterade vi upp staffli och duk och målade en tavla tillsammans. Den blev
väldigt färgglad och amatörmässig, men det var så kul att vi fortsatt träffas på
olika ställen, senast hos Peter och Maggan på Kärringön i september. Ibland
målar vi, ibland hänger vi bara och äter god mat. Igår kväll var det dags igen
hemma hos oss och uppdraget för kvällen var att måla över en gammal olja som
Peter köpt på loppis.
Sagt
och gjort, målarskjortor på och vi var igång. Micke var tyvärr bortrest men
Gunilla hade med sig familjen Wigges ny familjemedlem, 9 veckor gamla, bruna
labradorflickan Luna. Outhärdligt söt.
Men
vi målade inte bara. Vi åt också. Jag
hade marinerat STORA LAXBITAR i sex timmar i en blandning av 3 msk olja, 2 msk
soja, 4 msk honung, en pressad lime, ½-1 tsk sambal olek. Jag la laxbitarna på
en plåt med bakplåtspapper, drog några varv med salt- och pepparkvarnen över
och stekte i ugnen i tio minuter.
Till
det åt vi KLADDIG PASTA- OCH BÖNSALLAD
400
gram pasta (farfalle, penne eller liknande, jag använde sorten som heter
radiatori)
2
broccoli, delad i mindre buketter och skär stammen i skivor
4
schalottenlök, finhackad
4
vitlöksklyftor, finhackad
2
tetror vita bönor, spadet avhällt och bönorna sköljda
300
gr färskost
1
dl vatten
300
gram babyspenat
300
gr fetaost, smulad
1
dl rostade salta solroskärnor
Jag
hackade och förberedde alla ingredienser i förväg eftersom själv tillagningen
går ganska fort och man vill att såsgeggan ska vara klar samtidigt som pastan. Samtidigt
som jag kokade pastan hettade jag upp smör och olja i en stor stekpanna och
stekte broccolin i några minuter tills de fått färg. Sedan la jag i schalottenlök
och vitlök och lät det fräsa ytterligare några minuter. Sedan blandade jag i
färskosten och vattnet (som jag skopade upp ur den kokande pastan så att det
var varm). Här är det viktigt att röra så osten smälter och allt kletar ihop
sig ordentligt.
När
pastan var klar hällde jag av vattnet (spara lite ifall du vill spä om det
känns för torrt) och blandade i bönor och spenat. Hällde sedan över
broccolisåsen och rörde runt. Och till sist toppade jag med fetaost och
solroskärnor.
Jag hade även gjort en salsa på eftermiddagen som vi åt till. Det blev en bra mix med kryddig lax, mild pastasallad och salsa som var både söt och hade lite sting, även om man naturligtvis kan hoppa över salsan också. I SALSAN blandade jag (allt finhackat) 1 mango, 1/2 gurka, 4 tomater, 1 selleristjälk, 1 stor pepparfrukt, 1/4 galiamelon, 2 scharlottenlökar, 1 näve persilja och kryddade med paprikapulver.
Alla recepten var lagom till 8 personer och då blev det ordentligt med pastasallad kvar.
Efterrätter är ju inte min starkaste sida, men med lite
hjälp från Peter blev det här receptet som jag hittade på nätet supergott. Jag
klistrar in det precis som jag hittade det så att jag inte glömmer något
moment.
HALLONCHEESECAKE MED LIME
10
bitar
Sätt
ugnen på 150°. Smält smöret. Mixa eller krossa kexen och blanda med smör och
kanel. Tryck ut smulorna på botten i en form med löstagbar kant, ca 20x30 cm
eller 24 cm i diameter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll i
formen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt svalna. Smält marmeladen med 1
msk vatten i en kastrull och fördela den över kakan. Garnera med lime och halverade
jordgubbar.
Botten:
75
g ekologiskt smör
150
g ekologiska digestivekex
1
krm kanel
Fyllning:
2
st ägg
2
msk strösocker
250
g kesella
½
dl hallonsylt
3
dl turkisk meze matyoghurt
2
msk majsstärkelse
1
st lime, pressad
Garnering:
1
½ dl aprikosmarmelad
lime och hallon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar