Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 30 mars 2014

Mat och målning, det är konst

Ville, vad härligt det var att läsa om din brunch förra helgen. Det väckte minnen. Jag brukade också bjuda hem kompisar efter att vi varit på gasque eller andra fester i Uppsala. Inte helt ovanligt var att vi släntrade hem till dubbletten som jag delade med Marita Odelius fram på småtimmarna direkt efter festen. Det som nästan alltid fanns i mitt skafferi var musslor på burk och tomatsås, så ofta blev det musselpizza och te som nattmat. Inte så dumt det heller.
  
Förtroendeingivande föräldrar på gasque på 80-talet.

När jag läste om din brunch blev jag inspirerad att skriva om en bjudning så här kommer en rapport från gårdagens häng med de Utömålarna. Utömålarna är en exklusiv liten grupp som uppstod när Peter, jag, Timmi och Åsa Georgi, Peter och Maggan Yngen/Altin skulle fira Gunilla och Micke Wigge som firat 25 år som gifta. Vi åkte till Utö och tog in på värdshuset och festade loss ordentligt. Dagen efter tog vi oss ner till stranden och klipporna mot Mysingefjärden och där monterade vi upp staffli och duk och målade en tavla tillsammans. Den blev väldigt färgglad och amatörmässig, men det var så kul att vi fortsatt träffas på olika ställen, senast hos Peter och Maggan på Kärringön i september. Ibland målar vi, ibland hänger vi bara och äter god mat. Igår kväll var det dags igen hemma hos oss och uppdraget för kvällen var att måla över en gammal olja som Peter köpt på loppis.

   
Sagt och gjort, målarskjortor på och vi var igång. Micke var tyvärr bortrest men Gunilla hade med sig familjen Wigges ny familjemedlem, 9 veckor gamla, bruna labradorflickan Luna. Outhärdligt söt.


Men vi målade inte bara. Vi åt också. Jag hade marinerat STORA LAXBITAR i sex timmar i en blandning av 3 msk olja, 2 msk soja, 4 msk honung, en pressad lime, ½-1 tsk sambal olek. Jag la laxbitarna på en plåt med bakplåtspapper, drog några varv med salt- och pepparkvarnen över och stekte i ugnen i tio minuter.

Till det åt vi  KLADDIG PASTA- OCH BÖNSALLAD
400 gram pasta (farfalle, penne eller liknande, jag använde sorten som heter radiatori)
2 broccoli, delad i mindre buketter och skär stammen i skivor
4 schalottenlök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackad
2 tetror vita bönor, spadet avhällt och bönorna sköljda
300 gr färskost
1 dl vatten
300 gram babyspenat
300 gr fetaost, smulad
1 dl rostade salta solroskärnor

 Jag hackade och förberedde alla ingredienser i förväg eftersom själv tillagningen går ganska fort och man vill att såsgeggan ska vara klar samtidigt som pastan. Samtidigt som jag kokade pastan hettade jag upp smör och olja i en stor stekpanna och stekte broccolin i några minuter tills de fått färg. Sedan la jag i schalottenlök och vitlök och lät det fräsa ytterligare några minuter. Sedan blandade jag i färskosten och vattnet (som jag skopade upp ur den kokande pastan så att det var varm). Här är det viktigt att röra så osten smälter och allt kletar ihop sig ordentligt.
När pastan var klar hällde jag av vattnet (spara lite ifall du vill spä om det känns för torrt) och blandade i bönor och spenat. Hällde sedan över broccolisåsen och rörde runt. Och till sist toppade jag med fetaost och solroskärnor.

Jag hade även gjort en salsa på eftermiddagen som vi åt till. Det blev en bra mix med kryddig lax, mild pastasallad och salsa som var både söt och hade lite sting, även om man naturligtvis kan hoppa över salsan också. I SALSAN blandade jag (allt finhackat) 1 mango, 1/2 gurka, 4 tomater, 1 selleristjälk, 1 stor pepparfrukt, 1/4 galiamelon, 2 scharlottenlökar, 1 näve persilja och kryddade med paprikapulver.

Alla recepten var  lagom till 8 personer och då blev det ordentligt med pastasallad kvar.

Efterrätter är ju inte min starkaste sida, men med lite hjälp från Peter blev det här receptet som jag hittade på nätet supergott. Jag klistrar in det precis som jag hittade det så att jag inte glömmer något moment.

HALLONCHEESECAKE MED LIME
10 bitar
Sätt ugnen på 150°. Smält smöret. Mixa eller krossa kexen och blanda med smör och kanel. Tryck ut smulorna på botten i en form med löstagbar kant, ca 20x30 cm eller 24 cm i diameter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt svalna. Smält marmeladen med 1 msk vatten i en kastrull och fördela den över kakan. Garnera med lime och halverade jordgubbar.
Botten:
75 g ekologiskt smör
150 g ekologiska digestivekex
1 krm kanel

Fyllning:
2 st ägg
2 msk strösocker
250 g kesella
½ dl hallonsylt
3 dl turkisk meze matyoghurt
2 msk majsstärkelse
1 st lime, pressad

Garnering:
1 ½ dl aprikosmarmelad
lime och hallon

 
Och för en sån här liten gullklimp smälter även jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar