Hörrni vilken skitinledning på sommaren vi har. På Midsommarafton var det oktobertemperatur och nu är det bara regn och kyla varenda dag. Och inget vidare hopp om förbättring om man ska tro SMHI. Vi är tålmodiga vi som bor i Sverige.
Desto större anledning att laga god mat. Själv har jag just landat i sommarhuset och om det nu inte går att vara ute och hänga i solen tänker jag satsa på en massa härlig matlagning istället. Här på Gotland, precis som överallt, finns det hur mycket goda råvaror som helst den här årstiden. Så nu kör vi.
Första kvällen hade Peter planerat en ljummen potatissallad och stekt lax. Enkelt och jättegott. Den goda dressingen är vägen till matlycka.
Salladen
2 personer
4 stora (eller 8 små) färskpotatisar
10 körsbärstomater, halverade
1 knippa sparris
1 stånd romansallad
½ stånd frissésallad (gärna röd)
100 gr chevre
Dressingen
3 vitlöksklyftor
1 citron
1 näve bladpersilja
1 näve basilika
några myntablad
1 dl olivolja
salt och svartpeppar
Medan potatisen kokade bakade jag vitlöksklyftorna i ugnen 30 minuter. Under tiden stekte Peter sparrisen lätt, skar den i bitar och blandade ihop ingredienserna till salladen. Utom osten.
När vitlöksklyftorna var mjuka tryckte jag ur dem ur sitt skal och mixade ihop med citronsaft, lite rivet skal från citronen (inte allt då blir det för strävt), örterna, olivolja och salt och peppar.
När potatisen var klar skar vi den i bitar och blandande ner den i sallden tillsammans med dressingen. Det är viktigt att potatisen blir ordentligt dressingkletig. Osten toppade vi av med på slutet.
Laxen
2 bitar som vi stekte och kryddade med salt och peppar.
Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:
- Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
- Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
- Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
- Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar