Vi festade hos grannarna Ola och Catharina häromkvällen och då
nämnde Rune, en annan granne som är lantbrukare, i förbifarten hur mycket mat
vi svenskar slänger. Siffran som ringde i skallen på mig var 60 någonting så
jag var tvungen att kolla upp det dagen efter. Det kunde väl inte vara 60%
slängd mat...
Nej fullt så illa var det inte. Det var "bara" 20%! En
stor undersökning som Livsmedelsverket gjort visar att hushållen i Sverige
slänger i snitt 60 kg fullt ätliga livsmedel per år. Det motsvarar en kostnad å
ungefär 1600 kronor per person och år. Samma summa som man brukar säga att en
persons matkostnader är per månad. Det är vanskligt att ange exakta siffror men
Livsmedelsverket räknar med att vi slänger ätbar mat för 16-23 miljarder om
året i Sverige. 16-23 MILJARDER. Smaka på den. Det här onödiga
matsvinnet motsvarar utsläppen från 200 000 tusen bilar under ett år. 200
000 BILAR!
Det här helt galet, så jag började fundera på mina egna vanor. En
trött tomat här, några skinkskivor som blivit lite torra där, pastaresten som
var så god igår, men ser lite hängig ut idag. Ska vi verkligen fortsätta att
slänga bara för att vi inte orkar ta vara på det vi har? Och hallå, jag menar
inte med detta inlägg att vi ska börja dricka sur mjölk eller chansa på
kyckling som luktar unket, men med lite bättre planering kan vi faktiskt minska
de horribla siffrorna som Livsmedelsverket fått fram.
Eftersom det alltid landar i recept för mig tänkte jag att det
vore kul att laga mat på sånt som jag vanligtvis slänger. Så jag började med
blast. Rödbetsblast och morotsblast. Rödbetsblast har jag hört att man kan
använda ungefär som mangold eller spenat, så det gjorde jag. Det blev god
pizzatopping. Morotsblasten däremot trodde jag det skulle bli svårt att hotta
upp, men jag hittade ett recept på bloggen Landleys
kök som jag körde rakt av. Tack för bra tips Manny Landly.
Kolla gärna in: http://www.landleyskok.se/omlandleyskok/
Och det allra roligast med den här röran var att det blev så gudomligt god. "Godare än vanlig pesto" utbrast Peter när han fick smaka.
Och det allra roligast med den här röran var att det blev så gudomligt god. "Godare än vanlig pesto" utbrast Peter när han fick smaka.
1 dl solrosfrön
2 dl hackad morotsblast av ekologiska morötter
1 dl riven parmesanost
1 liten vitlöksklyfta
1 dl extra virgin olivolja
salt, peppar
1 dl extra virgin olivolja
salt, peppar
1. Rosta solrosfröna i en tekpanna med lite olja och salt.
2. Hacka morotsblasten och ha ner i en mixer tillsammans med solrosfrön, grovriven parmesanost, vitlök och olja.
3. Kör till en slät smet. Smaka sedan av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar