Knaprig bönsalsa
En rejäl skål
2 tetror (800 gr) valfria bönor (kidney, vita, röda eller blandade)
1 finhackad röd chili
1 skalad hackad gurka
2 finhackade röda lökar
2 tärnade avocados
2 finhackade morötter
250 gram färska gröna bönor, sugarsnaps eller sockerärter
2 nävar morotsblast (om det är vinter och morotsblasten är träig och tråkig, byt ut mot bladpersilja)
250 gram färska gröna bönor, sugarsnaps eller sockerärter
2 nävar morotsblast (om det är vinter och morotsblasten är träig och tråkig, byt ut mot bladpersilja)
2 citroner
2 tsk flytande honung (använd sirap om du är vegan)
2 tsk flytande honung (använd sirap om du är vegan)
4 msk olivolja
2 pressad vitlöksklyfta
1 näve rostade solrosfrön
salt och svartpeppar
Börja med att rosta solrosfröna i en stekpanna med lite olja och salt. Lägg dem på en tallrik att svalna. Skölj bönorna och blanda med finhackad chili, gurka, lök, avocado, morot. Koka bönorna någon minut i lättsaltat vatten. Skär dem i bitar och blanda ner i salsan. Hacka morotsblasten (eller persiljan) och blanda ner den också. I en separat skål, pressa saften ur citronerna men spara en halv till garnering. Tillsätt honung (sirap), olivolja och den pressade vitlöken. Vispa ihop och blanda sedan ner dressingen i bönsalsan. Salta och peppra after smak och toppa med rostade solrosfrån och citronbitar.
Förutom att salsan är god till zucchiniplättar kan man t ex lägga den på en vanlig sallad. I båda fallen kan det vara gott med en röra till, som tapenad, chutney, röd pesto eller bara grekisk matyoghurt.
Börja med att rosta solrosfröna i en stekpanna med lite olja och salt. Lägg dem på en tallrik att svalna. Skölj bönorna och blanda med finhackad chili, gurka, lök, avocado, morot. Koka bönorna någon minut i lättsaltat vatten. Skär dem i bitar och blanda ner i salsan. Hacka morotsblasten (eller persiljan) och blanda ner den också. I en separat skål, pressa saften ur citronerna men spara en halv till garnering. Tillsätt honung (sirap), olivolja och den pressade vitlöken. Vispa ihop och blanda sedan ner dressingen i bönsalsan. Salta och peppra after smak och toppa med rostade solrosfrån och citronbitar.
Förutom att salsan är god till zucchiniplättar kan man t ex lägga den på en vanlig sallad. I båda fallen kan det vara gott med en röra till, som tapenad, chutney, röd pesto eller bara grekisk matyoghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar