Jag har aldrig plockat svamp. Det ska ju vara så mysigt och
trevligt och inte alls svårt när man väl lärt sig ”att se” skogens guld. Då
finns det hur mycket som helst. Med risk
för att låta som räven tycker jag det känns som att de som kan det där med
svamp, de ger gärna uttryck för att de upplever lite mer än vi andra där i
skogen. De kanske rent av är lite bättre än vi andra, vi som bara stövlar fram
genom skogen som om den vore någon sorts allmän plats för planlöst friluftsliv.
Jag är glad om jag och Peter tar oss ut i skogen på en prommis ibland. Att
dessutom gå böjd och leta klippiga soppar och kantareller. Och undvika sorterna
som inte bara är oätliga, utan livsfarliga. Nej, det är inte min grej.
Men jag
gillar svamp och det finns bra utbud på COOP. Nyttigt är det också med både proteiner, mineraler och fibrer. Just nu får man passa på att äta de härliga färska kantarellerna. Både de gula och trattisarna är så gudomligt goda. Champingonerna och de andra odlade sorterna är också grymma, Ostronskivling, Portabella och Shiitake. Tänk att de odlar de japanska eksvamparna i nedlagda gruvor i Kiruna. Det är tydligen helt rätt temperatur så det
enda som behövs är sparsamt med ljus. Det är verkligen häftigt att gamla uttjänta
bergrum går att använda till det. Och vi kan få svamp hela året runt, utan att
det krävs växthus som ska värmas och kylas till rätt gradtal.
Ville, du gjorde en god Portabellaburgare en gång när du var hemma. Den får du gärna dela med dig av här på bloggen. Från mig kommer ett mer traditionellt pastasåsrecept. Inga konstiga ingredienser, men hu så gott det blev.
Du behöver
1 purjolök hackad, 5 dl trattakantareller, 1 låda Änglamarks champinjoner, 3 dl grädde, Salt, peppar och chilipulver. Hackad persilja
Och så här gör du: Stek purjon i olja. Lägg åt sidan. Hacka och stek kantarellerna och champinjonerna. Salta och peppra. Lägg ihop svamp och lök i pannan och rör om. Häll på grädden, krydda med chilipulver och mer salt och peppar om det behövs. Låt koka ihop tio minuter. Strö över hackad persilja och servera till färsk tagliatelle.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar