Citron, rödbetor, matvete, mandel och kokos. Tänk om jag
sagt det till dig Ville när du var liten och bara ville äta kött och gröt. Kul
idé att lista nyheter i köksvanorna. Men aj, vilken prestationsångest som slog
till nu. Har jag över huvud taget tagit in på några nya ingrediensbanor under
året? Det känns som att jag mest kör på som vanligt. Hmmm.
1. Honung
Jo, men på min första plats tronar honungen.
Konsumtionen hos oss slår nya rekord hela tiden. Jag
använder alltid honung istället för socker när det går. Det är godare och
nyttigare. Jag har tidigare skrivit om min godismüsli som kräver rejäla mängder
honung. Jag ringlar också honung direkt på yoghurt, har det som smakbrytare i
köttfärssås och köttgrytor, i matbröd och i marinader. En god salladsdressing
kan också spetsas med lite honung och salt. Ett grymt drinktilltugg är
gurkstavar som doppas i smetana och honung och sköljs ner med något starkt.
2. Färsk ingefära
Färsk ingefära är en ganska ny ingrediens i mitt skafferi. Det
kan ha att göra med att jag försiktig och med stor respekt börjat testa
asiatisk matlagning. Har av någon anledning alltid haft respekt för det. Det
ska det bli ändring på. Annars är ingefära en perfekt smaksättare i vit glögg.
Det här receptet kommer från coola kocken Rune Kalf-Hansen. Och ser man på,
honung här också:
2dl vatten, 4-5 msk honung, 3-4 msk riven ingefära, 2 kanelstänger, 1 pkt saffran. Blanda och koka 15-20 min. Tillsätt en flaska vitt vin och värm på. Spetsa eventuellt ytterligare med lite conjac eller whisky och mer honung om det behövs.
3. Spenat och mangold
Ville, du skrev om ”matig sallad”. Det sammanfaller ofta med
”varm sallad”, som jag börjat göra mer och mer. Mangold och spenat är perfekta
att vända snabbt i oljad panna innan de blandas i salladen. När man köper
mangold på torget, eller odlar själv, är den grövre än de små bladen som finns
i färdiga påsar i affären. De är supergoda att steka och om mangolden är
riktigt färsk går det bra att koka stjälklarna och äta som sparris, alltså
med smör och salt eller en klick aioli på. Spenat och mangold kan man slänga i
lite överallt, i paj, soppa och pasta. Eller hacka fint och tillsätt i
degspadet till matbröd.
När Ville och hans systrar var
små brukade jag försöka lura i dem spenat genom att blanda den i potatismoset
och kalla det för ”rymdmos”. Det gick sådär.
4. Fisk
Inte direkt en nyhet i min matlagning, men eftersom Hedda
inte äter fläsk har många invanda vardagsrätter försvunnit till fördel för nya
fiskvarianter. Det är så lätt att laga fisk. Ikväll ugnsstekte jag kolja som
fått ligga ett par timmar i en marinad gjord på mortlad rosmarin, timjan och
salt som blandats med citron och olja. En annan enkel variant är hel fisk i ugn
proppad med färska kryddor och lite chili eller filéer av t ex röding med
skinnet kvar som steks i smör. Till en sån god, nästan söt fisk behövs inga
andra kryddor än salt och peppar. Fisksoppa är en favorit, antingen avancerad
från grunden med fiskbuljong från fiskrens och egengjord aioli, eller
snabbvarianten, lax och torskbitar som tillsammans med en fiskbuljongtärning får
koka i Keldas provensalska tomatsoppa. Och
så laxen i ugn förstås, med tapenade, pesto eller mango chutney som topping och
creme fraiche som tillbehör. När det gäller fisk är det nästan ännu viktigare
än när man köper kött att välja miljömärkt. Utfiskade hav gör ingen glad så de här märkningarna ska man kolla efter, oavsett om man handlar i fiskdisken eller
på frysavdelningen.
5. Bönor
Ett tag åt vi stekta bönor med lök och persilja flera gånger
i veckan. Nu har vi lugnat oss, men den superenkla bönpytten passar verkligen
till allt. Eller som egenrätt med lite tomater och feta- eller chevre på toppen. Gröna soyabönor är supersnygga och goda i sallader och pasta.
Hej.
SvaraRaderaFår man haka på, om än inte lika målande? Mina fem utan inbördes ordning:
Färsk pasta
Honung
Alla salladssorter UTOM isbergssallad. Förstod plötsligt hur mycket godare det är att variera salladssort.
Tapenade. Om min familj bara visste hur ofta de äter oliver :-)
Pumpakärnor
/Lotta