Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

tisdag 17 december 2013

Årets ingredienser - del 2

Citron, rödbetor, matvete, mandel och kokos. Tänk om jag sagt det till dig Ville när du var liten och bara ville äta kött och gröt. Kul idé att lista nyheter i köksvanorna. Men aj, vilken prestationsångest som slog till nu. Har jag över huvud taget tagit in på några nya ingrediensbanor under året? Det känns som att jag mest kör på som vanligt. Hmmm.

1. Honung
Jo, men på min första plats tronar honungen. 
Konsumtionen hos oss slår nya rekord hela tiden. Jag använder alltid honung istället för socker när det går. Det är godare och nyttigare. Jag har tidigare skrivit om min godismüsli som kräver rejäla mängder honung. Jag ringlar också honung direkt på yoghurt, har det som smakbrytare i köttfärssås och köttgrytor, i matbröd och i marinader. En god salladsdressing kan också spetsas med lite honung och salt. Ett grymt drinktilltugg är gurkstavar som doppas i smetana och honung och sköljs ner med något starkt.

2. Färsk ingefära
Färsk ingefära är en ganska ny ingrediens i mitt skafferi. Det kan ha att göra med att jag försiktig och med stor respekt börjat testa asiatisk matlagning. Har av någon anledning alltid haft respekt för det. Det ska det bli ändring på. Annars är ingefära en perfekt smaksättare i vit glögg. Det här receptet kommer från coola kocken Rune Kalf-Hansen. Och ser man på, honung här också: 
2dl vatten, 4-5 msk honung, 3-4 msk riven ingefära, 2 kanelstänger, 1 pkt saffran. Blanda och koka 15-20 min. Tillsätt en flaska vitt vin och värm på. Spetsa eventuellt ytterligare med lite conjac eller whisky och mer honung om det behövs.

3. Spenat och mangold
Ville, du skrev om ”matig sallad”. Det sammanfaller ofta med ”varm sallad”, som jag börjat göra mer och mer. Mangold och spenat är perfekta att vända snabbt i oljad panna innan de blandas i salladen. När man köper mangold på torget, eller odlar själv, är den grövre än de små bladen som finns i färdiga påsar i affären. De är supergoda att steka och om mangolden är riktigt färsk går det bra att koka stjälklarna och äta som sparris, alltså med smör och salt eller en klick aioli på. Spenat och mangold kan man slänga i lite överallt, i paj, soppa och pasta. Eller hacka fint och tillsätt i degspadet till matbröd. 
När Ville och hans systrar var små brukade jag försöka lura i dem spenat genom att blanda den i potatismoset och kalla det för ”rymdmos”. Det gick sådär.

4. Fisk
Inte direkt en nyhet i min matlagning, men eftersom Hedda inte äter fläsk har många invanda vardagsrätter försvunnit till fördel för nya fiskvarianter. Det är så lätt att laga fisk. Ikväll ugnsstekte jag kolja som fått ligga ett par timmar i en marinad gjord på mortlad rosmarin, timjan och salt som blandats med citron och olja. En annan enkel variant är hel fisk i ugn proppad med färska kryddor och lite chili eller filéer av t ex röding med skinnet kvar som steks i smör. Till en sån god, nästan söt fisk behövs inga andra kryddor än salt och peppar. Fisksoppa är en favorit, antingen avancerad från grunden med fiskbuljong från fiskrens och egengjord aioli, eller snabbvarianten, lax och torskbitar som tillsammans med en fiskbuljongtärning får koka i Keldas provensalska tomatsoppa.  Och så laxen i ugn förstås, med tapenade, pesto eller mango chutney som topping och creme fraiche som tillbehör. När det gäller fisk är det nästan ännu viktigare än när man köper kött att välja miljömärkt. Utfiskade hav gör ingen glad så de här märkningarna ska man kolla efter, oavsett om man handlar i fiskdisken eller på frysavdelningen.









5. Bönor
Ett tag åt vi stekta bönor med lök och persilja flera gånger i veckan. Nu har vi lugnat oss, men den superenkla bönpytten passar verkligen till allt. Eller som egenrätt med lite tomater och feta- eller chevre  på toppen. Gröna soyabönor är supersnygga och goda i sallader och pasta.

1 kommentar:

  1. Hej.
    Får man haka på, om än inte lika målande? Mina fem utan inbördes ordning:

    Färsk pasta
    Honung
    Alla salladssorter UTOM isbergssallad. Förstod plötsligt hur mycket godare det är att variera salladssort.
    Tapenade. Om min familj bara visste hur ofta de äter oliver :-)
    Pumpakärnor

    /Lotta

    SvaraRadera