Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

onsdag 20 augusti 2014

Bönsalsa till Ville

Det är inte utan att jag och många med mig  längtar efter dig på bloggen Ville. Jag vet att din vår och sommar varit hysteriskt intensiva, med MYCKET matlagning, så jag fattar att det inte funnits många minuter över för att skriva blogginlägg. Förhoppnings kommer du tillbaka i höst och berättar om sommarens kockäventyr. Kanske en knaprig bönsalsa som är grym att lägga på dina zucchiniplättar (från 6 november) förra året inspirerar.


Knaprig bönsalsa
En rejäl skål

2 tetror (800 gr) valfria bönor (kidney, vita, röda eller blandade)
1 finhackad röd chili
1 skalad hackad gurka
2 finhackade röda lökar
2 tärnade avocados
2 finhackade morötter
250 gram färska gröna bönor, sugarsnaps eller sockerärter
2 nävar morotsblast (om det är vinter och morotsblasten är träig och tråkig, byt ut mot bladpersilja)
2 citroner
2 tsk flytande honung (använd sirap om du är vegan)
4 msk olivolja
2 pressad vitlöksklyfta
1 näve rostade solrosfrön
salt och svartpeppar

Börja med att rosta solrosfröna i en stekpanna med lite olja och salt. Lägg dem på en tallrik att svalna. Skölj bönorna och blanda med finhackad chili, gurka, lök, avocado, morot. Koka bönorna någon minut i lättsaltat vatten. Skär dem i bitar och blanda ner i salsan. Hacka morotsblasten (eller persiljan) och blanda ner den också. I en separat skål, pressa saften ur citronerna men spara en halv till garnering. Tillsätt honung (sirap), olivolja och den pressade vitlöken. Vispa ihop och blanda sedan ner dressingen i bönsalsan. Salta och peppra after smak och toppa med rostade solrosfrån och citronbitar.

Förutom att salsan är god till zucchiniplättar kan man t ex  lägga den på en vanlig sallad. I båda fallen kan det vara gott med en röra till, som tapenad, chutney, röd pesto eller bara grekisk matyoghurt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar