Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 10 augusti 2014

Lemonadparad

Det skulle aldrig falla mig in att klaga på värmen. Jag älskar när luften står stilla och man flämtar lite av att gå från punkt a till b. För mig får det gärna vara värmebölja hela sommaren. Ja, förutom brandfaran då. Vilken jäkla läskig brand det blev i Sverige i sommar.

Det krävs mycket dricka när det är varmt. Mest vatten förstås, men det är också kul att göra lemonad. Jag fick en bok om smoothies av Hedda för något år sedan och den har varit en jättebra inspirationskälla till olika lemonader. De flesta mixerna i boken har yoghurt eller mjölk som ingrediens och ofta går det utmärkt att byta ut det mot vanligt eller bubblande vatten, så har man lemonad. Och hörrni, sommaren är inte slut bara för att det är mitten av augusti. Det finns massor av goda färska bär och frukter som det går utmärkt att göra lemonad av till långt in på hösten.

Citronlemonad
Ca 8 dl som späds till önskan smak
Citronlemonad får väl anses vara lemonadernas lemonad. Citronlemonad är också en bra ingrediens i andra lemonader, som ibland blir lite jolmiga utan stinget i citronen. Det här receptet kommer från lemonadmästaren Ville. Jag tycker att vi alltid ska använda ekologiska citroner och andra frukter och i lemonad är det extra viktigt. Det är i princip omöjligt att tvätta bort bekämpningsmedel och annat skit från citronskalen, så varför välja en förgiftad frukt till lemonaden när det finns ekologiska.

5 ekologiska citroner
7 dl vatten
4 dl socker eller honung
en bit färsk ingefära (om du vill)

Skär citronerna i klyftor, dela ev ingefäran i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med de vatten och socker. Koka upp och låt koka tills sockret löst sig. Ta sedan av plattan och låt svalna. Pressa sedan ur citronerna i en kanna, släng skalen och häll på socker/citronlagen. Späd med önskan mängd vatten och isbitar.
Vattenmelonlemonad
Ca 1 liter
1,5 kilo vattenmlelon
2 dl vatten
1 citron
1 dl florsocker
2 tsk mycket finhackad färsk ingefära

Kärna ur melonen och skär i bitar. Tillsätt vatten, citron och florsocker. Mixa till en jämn dryck. Tillsätt ingefäran och ställ in kylen tills du ska dricka.


Honungselon- & aprikoslemonad
Ca 1 liter
2 nätmelon
1 paket aprikoser (plastlåda med små aprikoser som säljs i fruktdisken)
2 tsk finhackad färsk ingfära
4 citroner
2 dl socker
4 dl vatten

Skala och kärna ur melonen. Skär den i mindre bitar. Skala aprikoserna och tar ur kärnan. Hacka ingefäran fint och lägg i en skål med melon och aprikos. Mixa till en fruktgröt.

Skär citronerna i klyftor och lägg i en kastrull med vatten och socker. Koka upp och låt koka tills sockret löst sig. Ta sedan direkt från värmen och låt svalna. Pressa saften ur de kokta citronerna och häll sedan det söta citronvattnet i melon- och aprikoskrämen. Du har nu en ganska tjock god saft som lämpligtvis blandas med lika mycket vatten till lemonad. När jag smakade av först fruktgröten och sedan den färdiga lemonaden noterade jag att aprikossmaken inte märktes alls i gröten. Men när citronen och sockret tillsattes kom den fina mjuka aprikossmaken fram. Jag älskar matkemi.

Hallonlemonad
Ca 1,2 liter
Ett av mina nyårslöften var ju att äta mer hallon i år. Så trots att det varit lite skralt med hallonskörden, i alla fall här på Gotland, har jag sett till att det alltid har funnits hallon i kylen eller frysen. Frysta hallon är nästan lika gott som färska. Ja, nästan alltså. Här ett enkelt recept. Och är hallonen frysta blir det extra isigt.

600 gram hallon (blanda med jordgubbar om du är jordgubbsfantast)
2 dl flytande honung
2 ekologisk citron, saften
10 dl iskallt vanligt eller bubbelvatten

Mixa alla ingredienser. Om du använder bubbelvatten, mixa allt utom vattnet och tillsätt det sist. Drick.

Smothielemonad eller energibomben
Till sist kör vi en med lite yoghurt också. Den var så grym att den måste med.
ca 6 dl
1 honungsmelon
2 kiwi
2 glas citronlemonad (ovan)
2 dl mild ekologisk yoghurt
ett par blad mynta eller citronmeliss

Kärna ur och skär melonen i bitar. Kör i mixer med citronlemonaden och yoghurten. Skala kiwin och skär i bitar. Mixa snabbt (om man mixar kiwi väldigt länge kan det komma fram en skarp smak när de små kärnorna mixas sönder).
Häll upp i snygga glas, i med en isbit och ett myntablad och du har en lyxsmothie.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar