Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

lördag 8 november 2014

Tomater hela vintern

15 kilo mogna cocktailtomater. Det var skörden hos ekobonden Lassn' vi var på Gotland senast. Så det var bara att sätta igång. Och nu slipper jag bleka växthustomater i januari. 

Het salsa - bra till allt
1,5 kg tomater
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
6-8 soltorkade tomater (inlagda i olja)
½ röd chili (mer om du vill ha en riktigt het sås)
1 citron
1 msk torkad oregano
½ tsk spiskummin
salt och peppar

Gör ett kryss med en vass kniv vid kvistroten på de färska tomaterna. Koka upp vatten och lägg i tomaterna i 1-2 minuter. Ta upp dem och kyl direkt i kallt vatten. Skala tomaterna och lägg i en bunke tillsammans med de hackade soltorkade tomaterna. Finhacka lökvitlök och chili och tillsätt i bunken. Pressa citronen rakt ner i skålen. tillsätt oregano och kummin. Mixa till en fin sås. Smaka först innan du saltat och pepprat, bara för att uppleva att såsen saknar något. Salta och peppra och smaka igen. Där satt den! Servera till vad som helst, grönsaker, pasta, ris, kött. När jag gör grönsakspaj brukar jag bre ett tunt lager tomatsals i botten på det förbakade pajskalet. Och ja, salsan passar til och med på pannkaka!

Om du gör mycket frys in i små burkar. Såsen håller sig bara några dagar i kylen så bättre att frysa in och ta fram när du behöver.




Ungsbakade tomater
Det kanske enklaste sättet att ta vara på tomater när du har riktigt mycket är att ungsbaka och frysa. Jag fyller en plåt med tomater som fått ett litet snitt eller stick med en gaffel, saltar lätt, ringlar över rikligt med olja. Om du vill kan du toppa med pesto.
Baka i 200 grader i 45 minuter till en timme. När tomaterna svalnat lägger du upp dem i plastburkar och fryser in. När det sedan är dags att göra en chili, lasagne eller en köttfärssås är det bara att ta fram en burk. Ett riktigt bra tips är att använda bakade tomater till tomatsoppa. Soppan får en mycket djupare smak än när man gör på färska eller burktomater.












 



De bakade tomaterna ser ganska oansenliga ut i sin brunaktiga olja, men jäklar vad gott det blev när jag stekte några pilgrimsmusslor och blandade med varma bakade tomater och servererad till färsk tagliatelle. Världens enklaste festmåltid fixad på tio minuter. Ja, om man har bakade tomater i fysen alltså. Och det har ju du.
Nora ser lite tveksam ut, men det var INNAN hon smakat tomatsoppan gjord på bakade tomater.

"Sol"torkade tomater
Ett säker kort vid stor tomatskörd är torkade tomater. Kolla in Villesrecept från den 6 oktober. Så här blev mina.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar