Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 24 maj 2015

Att laga sig ur ett hem_2

I december 2013 fick vi hänga med dig Ville när du lagade mat på dina sista råvaror innan du skulle dra till hem till Stockholm över julen. Jag håller på med något liknande, fast flytten är lite mer omfattande än ett jullov. Efter 21 år i Sollentuna är det dags för oss att flytta vidare. Det blir till en lägenhet i Norra Djurgårdsstaden, och jag kommer säkert skriva mer om det vad det lider. Så för att slippa packa en massa mat i flyttkartonger håller jag nu verkligen på att laga mig ur hemmet. Jag kollar in i skafferiet och kylen och hittar på något utifrån det jag hittar. Och lugn, jag har inte hamstrat mat i 21 år. Så det kommer inte att dyka upp konserver från sommaren -94 eller Oboypulver från när du Ville var liten, i recepten.

Men jag har några tetror med kikärter, bönor och linser i skafferiet, så idag fick det bli biffar. Igen. Det var inte så länge sedan sist, men vegetariska biffar är verkligen bra mat. Och kan varieras i oändlighet. Idag blev det gröna linsbiffar med en improviserad svamppytt till. Biffarna blev goda, men det var faktiskt pytten som faktiskt stal showen vid middagsbordet.

Börja med att sätta kinoan på kokning. Dets står på paketet hur man gör. Börja sedan med biffarna.

Lins- och spenatbiffar
4 portioner

2 pkt färdigkkokta gröna linser
2 stora vårlökar (eller en gul lök)
500 gram babyspenat
1 dl mandel
1 dl sojamjöl
2 ägg (äggersättning om du är vegan)
½ citron
1 näve färsk basilika
salt och peppar

Skölj linserna och lägg dem, tillsammans med spenaten, i en skål. Mixa till en tjock smet. Knäck i äggen och strö i sojamjölet och kör lite till.
Finhacka eller riv löken. Hacka mandeln gansk grovt. Hacka basilikan. Häll det hackade i smeten och rör om. Pressa en halv citron över och smaka av med rejält med salt och peppar. Skölj händerna i kallt vatten och forma biffar. Det blir ungefär 12 stycken. Lägg dem på en fuktig skärbräda.

Svamppytt
1 dl okokt röd kinoa (blir 3-4 dl kokt)
2 lådor skogschampinjoner
2 röda lökar
margarin och olivolja
soltorkade tomater i olja
salt och peppar

Hacka löken och champinjonerna. Stek först lök, sedan champinjoner i en blanding av margarin och olivolja. Ställ åt sidan.

Stek biffarna några minuter på varje sida i medelhet stekpannan, Steg 7-8 om markeringarna går till 10. Om du bara har en stekpanna får du lägga biffarna på ett fat, för du behöver stekpannan till pytten nu.

Blanda ihop champinjoner, lök, den kokta kinoan och låt allt bli varmt i pannan. Salta och peppra. Hacka så mycket soltorkade tomater du vill ha och låt dem glida ner i pannan. Serverera direkt med biffarna och någon lämplig sås. Jag hade en liten slatt romsås som jag blandade med lättcreme fraiche och chilipulver. Vilken gräddfilssås som helst går alldeles utmärkt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar