Har jag nämnt att jag har respekt för att laga mat med asiatiska
smaker? Ja, det klart jag har. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Det är
inte så att jag inte gillar asiatisk mat. Tvärt om. Men det är det där med att
laga. Kanske är det för att när den asiatiska maten kom på riktigt till Sverige
krävde varje ansats att själv experimentera med fisksås och citrongräs en
omfattande tur runt i specialaffärer.
Då, på 80-90-talet, hade jag fullt upp
med att tänka ut barnvänliga rätter som gick att sno ihop på tjugo minuter. Det
var ungefär den tid man hade på sig från att man kom in genom dörren tills det
utbröt totalt hunger- och trötthetskaos. Att tänka sig att då sätta sig på
bussen till Olofsgatan och Hong Kong Trading för att botanisera bland sojasorter
och glasnudlar, nej det fanns helt enkelt inte på kartan. En annan viktig
anledning till att jag inte kommit igång med att laga rätter från öster är
naturligtvis att jag aldrig varit i Asien. Jag vet, det är smått skandalöst. Vara
femtio plus och kalla sig berest när det närmsta Asien man varit var när vi
åkte båt i Grekland och telefonen plötsligt signalerade att vi var i Turkiet.
Och då var det ju inte direkt den asiatiska delen av Turkiet vi gled förbi.
Nej, det duger inte. Eller som mina väninnor i Vasastan säger, ”det passar sig
inte”.
Nuförtiden kan jag varken skylla på efter-dagis-panik eller
att det är svårt att få tag på ingredienser. Så nu är det faktiskt dags att
söka lite nya smaker som alternativ till de soltorkade tomaterna. Jag går ut
försiktigt och hittar en rätt i Mersmaks magasin som ser lättlagad ut. Och det är den verkligen. Och så god sen. Perfekt för en gröngöling som jag.
RÖDSPETTA MED ASIATISK SMAK
4 portioner
8 rödspättafileer (finns MSC-märkt i frysdisken)
1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar
1 msk olja
1 finhackad gul lök
2 msk finhackad färsk ingefära
3 dl basmatiris
2 dl vatten
400 ml kokosmjölk
½ tsk salt
1 msk fisksås
finrivet skal och saft av två lime
½ msk socker
200 gr små broccolibuketter
150 gr sugarsnaps eller sockerärter
1 klyftat lime
1 kruka koriander (kan uteslutas, för oss som ännu inte
gillar koriander)
Tina rödspättafiléerna och salta och peppra dem. Stek lök och ingefära i olja i en stor traktörpanna. Tillsätt riset och rör om. Häll på vatten och kokosmjölk. Tillsätt salt. Låt sjuda under lock 5-7 minuter.
Blanda fisksåsen, lime och socker i en skål. Lyft locket av
riset och lägg fiskfileerna ovanpå. Häll sedan fisksåsblandingen över och toppa
med de okokta grönsakerna. Lägg på locket och låt sjuda ytterligare 5-7
minuter. Servera med limeklyftor och koriander.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar