Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

onsdag 22 januari 2014

Nya ingredienser #1

Först och främst, tack mamma för att du fyllt bloggen med roliga, goda och intressanta inlägg under den senaste perioden. Jag har haft fullt upp med att skriva (genus) B-uppsats. Den handlade om hur svenska backpackers skapar kön/genus, klass och ras genom resande, och jag är väldigt nöjd med hur den blev. Men nu, nu är jag tillbaka. Tillbaka till fritiden, vilket känns skönt.

I det här inlägget tänkte jag ta första steget i att följa upp ett av mina nyårslöften, nämligen det som innebär att jag ska laga mat med minst tio ingredienser jag aldrig använt förr. Jag har bestämt mig för att lägga till en regel till det här löftet: om jag inte dokumenterar på bloggen räknas det inte. Att använda tio ingredienser kommer inte bli någon större utmaning, men att slå på stora trumman och göra något så bra (eller dåligt haha) att det blir kul läsning av det, blir desto svårare. Men men, nu till första ingrediensen: fänkål.

Karameliserad fänkål






































Jag har under en lång tid haft stor respekt för den här ingrediensen, eftersom jag tyckt att den luktar rätt skumt och eftersom jag aldrig sett någon använda den. Och det är faktiskt sant, den både lutar och smakar rätt ovanligt, nästan som lakrits. Men häromveckan satt jag och tittade genom en receptbok - tro det eller ej mamma - och i en av rätterna stod just fänkål i centrum. Boken heter Plenty och är skriven av Yotam Ottolenghi; den är helt grym och vegetarisk. Vad jag (och Yotam) gjorde var att karamelisera fänkålen, för att sedan doppa den i dill och vitlök och äta med getost. Det blev en ultimat nu-är-jag-snart-färdig-med-uppsatsen-och-måste-unna-mig-något-för-att-palla-göra-klart-maträtt. Jag gjorde på två fänkålsknölar. Första gången blev det inte så bra för det smakade för mycket rå fänkål, vilket jag tyckte blev lite stickigt, men sen fattade jag att det var bra att låta kålen absorbera sockret ordentligt. Så här gör du:

Skala av det yttersta skalet av fänkålen, och skär i centimetertjocka skivor (skär bort en del av stjälken men se till att den fortfarande håller ihop). Stek i mycket smör och lite mindre olja på hög värme i två minuter på varje sida fänkålen. Stäng av värmen. Häll på och sprid en matsked socker och salt och peppar över fänkålen, låt den stå åtminstone fem minuter. Pressa under tiden en vitlöksklyfta och blanda på en tallrik med lite dill. Doppa fänkålen i det och låt stå och svalna ett par minuter. Sen är det bara att köra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar