I det här inlägget tänkte jag ta första steget i att följa upp ett av mina nyårslöften, nämligen det som innebär att jag ska laga mat med minst tio ingredienser jag aldrig använt förr. Jag har bestämt mig för att lägga till en regel till det här löftet: om jag inte dokumenterar på bloggen räknas det inte. Att använda tio ingredienser kommer inte bli någon större utmaning, men att slå på stora trumman och göra något så bra (eller dåligt haha) att det blir kul läsning av det, blir desto svårare. Men men, nu till första ingrediensen: fänkål.
![]() |
Karameliserad fänkål |
Jag har under en lång tid haft stor respekt för den här ingrediensen, eftersom jag tyckt att den luktar rätt skumt och eftersom jag aldrig sett någon använda den. Och det är faktiskt sant, den både lutar och smakar rätt ovanligt, nästan som lakrits. Men häromveckan satt jag och tittade genom en receptbok - tro det eller ej mamma - och i en av rätterna stod just fänkål i centrum. Boken heter Plenty och är skriven av Yotam Ottolenghi; den är helt grym och vegetarisk. Vad jag (och Yotam) gjorde var att karamelisera fänkålen, för att sedan doppa den i dill och vitlök och äta med getost. Det blev en ultimat nu-är-jag-snart-färdig-med-uppsatsen-och-måste-unna-mig-något-för-att-palla-göra-klart-maträtt. Jag gjorde på två fänkålsknölar. Första gången blev det inte så bra för det smakade för mycket rå fänkål, vilket jag tyckte blev lite stickigt, men sen fattade jag att det var bra att låta kålen absorbera sockret ordentligt. Så här gör du:
Skala av det yttersta skalet av fänkålen, och skär i centimetertjocka skivor (skär bort en del av stjälken men se till att den fortfarande håller ihop). Stek i mycket smör och lite mindre olja på hög värme i två minuter på varje sida fänkålen. Stäng av värmen. Häll på och sprid en matsked socker och salt och peppar över fänkålen, låt den stå åtminstone fem minuter. Pressa under tiden en vitlöksklyfta och blanda på en tallrik med lite dill. Doppa fänkålen i det och låt stå och svalna ett par minuter. Sen är det bara att köra!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar