Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 19 januari 2014

Tomatsås åt alla


Alla behöver en riktigt bra tomatsås och knepet få den mustig och  smakrik är att den ska stå och puttra ett par timmar (eller mer). När jag gör en sats brukar jag göra den rätt stor. Det är bra att frysa in och ta fram när man ska göra pasta eller baka pizza. 

En väldigt god rätt när man har färdig tomatsås är också att skära aubergine i centimetertjocka skivor, salta och olja och baka i ugn i 200 grader i tjugo minuter. Sedan brer man på ett rejält lager tomatsås, strör över ost och gratinerar i 220 grader i ytterligare en kvart-tjugo minuter.

Här är min tomatsås
2 gula lökar
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
8 soltorkade tomat i olja (ca 3 msk hackade)
2 stora tetror (á 500 gr) krossad tomat. När det är säsong är det naturligtvis gott att använda både färska och inlagda tomater, men på vintern går det utmärkt med krossad tomat på tetra.
1 tsk råsocker
1 msk balsamvinäger
1 tsk timjan
1 tsk mejram
Salt och peppar


Hacka lök och vitlök. Fräs, utan att bränna, i olivolja. Tillsätt hackade soltorkade tomater och finhackad paprika. Jag vill inte känna paprikabitarna, bara smaken. Fräs lite till. Häll i tomatkross, socker och kryddor. Låt stå och puttra minst två timmar, gärna mer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar