Alla behöver en riktigt bra tomatsås och knepet få
den mustig och smakrik är att den ska stå och puttra ett par timmar (eller mer).
När jag gör en sats brukar jag göra den rätt stor. Det är bra att frysa
in och ta fram när man ska göra pasta eller baka pizza.
En väldigt god rätt när
man har färdig tomatsås är också att skära aubergine i centimetertjocka skivor,
salta och olja och baka i ugn i 200 grader i tjugo minuter. Sedan brer man på
ett rejält lager tomatsås, strör över ost och gratinerar i 220 grader i
ytterligare en kvart-tjugo minuter.
Här är min tomatsås
2 gula lökar
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
8 soltorkade tomat i olja (ca 3 msk hackade)
2 stora tetror (á 500 gr) krossad tomat. När det är säsong
är det naturligtvis gott att använda både färska och inlagda tomater, men på
vintern går det utmärkt med krossad tomat på tetra.
1 tsk råsocker
1 msk balsamvinäger
1 tsk timjan
1 tsk mejram
Salt och peppar
Hacka lök och vitlök. Fräs, utan att bränna, i olivolja.
Tillsätt hackade soltorkade tomater och finhackad paprika. Jag vill inte känna
paprikabitarna, bara smaken. Fräs lite till. Häll i tomatkross, socker och
kryddor. Låt stå och puttra minst två timmar, gärna mer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar