Idag testar jag min födelsedagspresent från Peter.
LE MANDOLINE SWING står det på den franska förpackningen. Mandolin eller skärbräda med knivblad kan man säga på enkel svenska.
Jag är inte mycket för bruksanvisningar men eftersom jag
redan har ett plåster på pekfingret som resultat av lite fristyle med
grönsakskniven häromdagen bestämmer jag mig ändå för att titta på
instruktions-DVD:n som följer med. Pedagogiska bilder på verktyget och
ett par pålitliga manliga händer demonstrerar hur jag ska montera och använda
mandolinen. Allt ackompanjeras av diskret hissmusik. Men när det påpekas hur
vasst knivbladet är, då tystnar musiken och ett varnande pekfinger höjs på
skärmen.
Helst vill jag bara prova själv men jag har bestämt mig för
att titta på hela filmen. Och efteråt är jag glad att jag gjorde det. Annars
hade jag dragit fram och tillbaka och varit missnöjd
över hur ojämna skivorna blivit. Nu såg jag demonstrationshanden lägga ett lätt
finger på den lilla pinnen som håller fast grönsaken och därmed skapa ett lagom
tryck som ger fina och jämna skivor och stavar. Och hur man gör räfflade OCH
perforerade chips hade jag aldrig räknat ut själv.
Gulbetschips färdiga för grillen |
Stavar, skivor, chips - lätt som en plätt |
- Skivor till gratänger och enkla chips- God Knows - När man lär sig sin mandolin är det bra att börja med att göra skivor, för det är lättast. Man behöver en låt som ger stadga för den ovana.
- Pinnar och stavar - Long before Rock-n-Roll - Det går fort, det går lätt och man vill bara köra mer och mer.
- Perforerade chips - En sångarsaga - Här krävs koncentration och noggrannhet så en lugn visa som gungar in mandolinföraren i trygghet är det rätta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar