Kära Ville & Lena!
Jag ser på bloggen att det inte finns någon etikett för ”Kaffebröd”. Men det finns en för ”Gästskribenter”. Så nu tar jag mig friheten och kommer med ett inlägg om just kaffebröd och inte vilket kaffebröd som helst utan SMÅKAKOR! Snälla läsare sluta inte läsa nu och tänk: vad är det där för en omodern, trist typ som tänker skriva om småkakor när det finns trendiga cupcakes , macarones och gigantiska amerikanska chocolate chip cockies. Småkakor mina vänner är en tidlös klassiker, inte en tillfällig trend.
Jag ser på bloggen att det inte finns någon etikett för ”Kaffebröd”. Men det finns en för ”Gästskribenter”. Så nu tar jag mig friheten och kommer med ett inlägg om just kaffebröd och inte vilket kaffebröd som helst utan SMÅKAKOR! Snälla läsare sluta inte läsa nu och tänk: vad är det där för en omodern, trist typ som tänker skriva om småkakor när det finns trendiga cupcakes , macarones och gigantiska amerikanska chocolate chip cockies. Småkakor mina vänner är en tidlös klassiker, inte en tillfällig trend.
Jag bakade för ett par veckor sedan sju sorters kakor och bjöd på vid en 50-årsfest och ett 15-årskalas. Alla gästerna på båda festerna älskade kakorna och det blev mycket prat om vilken kaka som var godast. Fast de flesta kunde inte välja bara en utan hade både två, tre och fyra favoriter.
Vad är det då som är så bra med småkakor? Jo att de är just små vilket gör att du alltid har plats
i magen för en liten mumsig kaka. Vill du ha flera kan du äta många och du kan
prova olika sorter och smaker.
För dig som inte är en van småkaksbagare vill jag ge några
tips. Börja med recept där formandet av kakorna är enkelt t.ex. att du ska
klicka ut degen i små klumpar på plåten eller rulla degen till en rulle och
sedan skära skivor. Sedan kan du gå över till lite med avancerade nivåer då
degen ska kavlas eller det kanske ska vara fyllning i kakorna och då krävs ett
nytt moment efter att kakorna är gräddade.
Sedan är det viktigt att följa receptet! Står det att det
ska vara smör i degen så använd
smör! Ingen kaka blir godare av att du använder margarin. Står det vetemjöl i
receptet så ska du inte använda
vetemjöl special. Vetemjöl special gör degen mer kompakt, torr och
svårbearbetad. Om du t.ex. ska kavla degen kommer den kanske att spricka om du
använder vetemjöl special.
Småkakor ska förvaras svalt. De innehåller ofta smör och
ibland ägg och därför ska de inte förvaras i rumstemperatur, då kan de härskna
om de står där länge. Småkakor går också utmärkt att frysa.
Här delar jag med mig av ett par av mina favoriter som också
är mycket lätta att göra.
Lycka till! Lisa
Lycka till! Lisa
Födelsedagskyssar
Ca 35 stycken
Ca 35 stycken
3 äggvitor
150 g strösocker
100 g hackad mörk choklad
75 gram riven mandelmassa
Röd hushållsfärg
Ugn: 125 grader
Gör så här:
1.
Vispa
äggvitorna till hårt skum och vispa i sockret lite i taget.
2.
Vänd i
choklad och marsipan.
3.
Färga
smeten med lite hushållsfärg.
4.
Klicka
ut smeten till toppar med en sked på bakplåtspapper.
5.
Grädda
i mitten av ugnen i 50 minuter.
Guldsnittar
Ca 30 stycken
150 g rumstempererat smör
150 g vetemjöl
¼ tsk hjorthornsalt
100 g strösocker
100 g kokosmjöl
Garnering
Garnering
200 g cker
3 msk vatten
Guldströssel eller den färg du
väljer
Ugn: 125 grader
Gör så här:
1. Smula
smöret i mjölet. Tillsätt hjorthornsalt, socker och kokosmjöl.
2. Rulla
ut till tre längder och lägg på bakplåtspapper. Tryck ut dem lite.
3. Grädda
i 10 minuter mitt i ugnen tills de är gyllene.
4. Rör
ihop florsocker och vatten och bred glasyren på kakorna medan är ljumma. Strö
på strössel och skär i sneda snitt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar