Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 26 januari 2014

Sju sorters kakor när Lisa Jämtsved Lundmark gästbloggar

Födelsedagskyssar i mitten och Guldsnittar längst upp till höger.


Kära Ville & Lena!

Jag ser på bloggen att det inte finns någon etikett för ”Kaffebröd”. Men det finns en för ”Gästskribenter”. Så nu tar jag mig friheten och kommer med ett inlägg om just kaffebröd och inte vilket kaffebröd som helst utan SMÅKAKOR! Snälla läsare sluta inte läsa nu och tänk: vad är det där för en omodern, trist typ som tänker skriva om småkakor när det finns trendiga cupcakes , macarones och gigantiska amerikanska chocolate chip cockies. Småkakor mina vänner är en tidlös klassiker, inte en tillfällig trend.

Jag bakade för ett par veckor sedan sju sorters kakor och bjöd på vid en 50-årsfest och ett 15-årskalas. Alla gästerna på båda festerna älskade kakorna och det blev mycket prat om vilken kaka som var godast. Fast de flesta kunde inte välja bara en utan hade både två, tre och fyra favoriter.
Vad är det då som är så bra med småkakor? Jo att de är just små vilket gör att du alltid har plats i magen för en liten mumsig kaka. Vill du ha flera kan du äta många och du kan prova olika sorter och smaker.

För dig som inte är en van småkaksbagare vill jag ge några tips. Börja med recept där formandet av kakorna är enkelt t.ex. att du ska klicka ut degen i små klumpar på plåten eller rulla degen till en rulle och sedan skära skivor. Sedan kan du gå över till lite med avancerade nivåer då degen ska kavlas eller det kanske ska vara fyllning i kakorna och då krävs ett nytt moment efter att kakorna är gräddade.

Sedan är det viktigt att följa receptet! Står det att det ska vara smör i degen så använd smör! Ingen kaka blir godare av att du använder margarin. Står det vetemjöl i receptet så ska du inte använda vetemjöl special. Vetemjöl special gör degen mer kompakt, torr och svårbearbetad. Om du t.ex. ska kavla degen kommer den kanske att spricka om du använder vetemjöl special.

Småkakor ska förvaras svalt. De innehåller ofta smör och ibland ägg och därför ska de inte förvaras i rumstemperatur, då kan de härskna om de står där länge. Småkakor går också utmärkt att frysa.

Här delar jag med mig av ett par av mina favoriter som också är mycket lätta att göra.
Lycka till! Lisa

Det är roligt att baka småkakor!
Födelsedagskyssar
Ca 35 stycken
3 äggvitor
150 g strösocker
100 g hackad mörk choklad
75 gram riven mandelmassa
Röd hushållsfärg
Ugn: 125 grader

Gör så här:
1.    Vispa äggvitorna till hårt skum och vispa i sockret lite i taget.
2.    Vänd i choklad och marsipan.
3.    Färga smeten med lite hushållsfärg.
4.    Klicka ut smeten till toppar med en sked på bakplåtspapper.
5.    Grädda i mitten av ugnen i 50 minuter.

Guldsnittar
Ca 30 stycken
150 g rumstempererat smör
150 g vetemjöl
¼ tsk hjorthornsalt
100 g strösocker
100 g kokosmjöl

Garnering
200 g cker
3 msk vatten
Guldströssel eller den färg du väljer
Ugn: 125 grader

Gör så här:
1.    Smula smöret i mjölet. Tillsätt hjorthornsalt, socker och kokosmjöl.
2.    Rulla ut till tre längder och lägg på bakplåtspapper. Tryck ut dem lite.
3.    Grädda i 10 minuter mitt i ugnen tills de är gyllene.
4.    Rör ihop florsocker och vatten och bred glasyren på kakorna medan är ljumma. Strö på strössel och skär i sneda snitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar