Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 23 februari 2014

Den första läsartävlingen: en vegansk fyrarätters

Nu är det kanske tre veckor sen, så jag tänkte ta tillfället att följa upp den första läsartävlingen innan det känns alldeles för sent. Det började med ett infall och slutade i succé.























Jag har många gånger funderat på att använda sociala medier på det här annonserande-av-mig-själv-som-social-varelse-sättet, men måste erkänna att jag kände viss nervositet inför att posta det här. Jag tror att det handlade om en rädsla inför några skräckscenarier. Tänk om ingen svarar. Alla kanske redan har planer, det är ju bara tre dagars framförhållning. Framstår jag som desperat? Även om folk vill, kommer de våga svara? De kanske tänker att "det här är inget för mig".

Det är rätt paradoxalt att jag, och antagligen många andra, känner en "skräck" inför att blottlägga mig i ett samhälle där individens röst ofta blir den mest slagkraftiga. Där alla tjänar på att vara välputsade i sociala medier. Är inte hela bloggfenomenet, där jag är högst inblandad, en del av det? Ibland tänker jag att det är harmlöst, att det är väl ingen grej att jag och min mamma fläker ut oss på det här sättet? Och det stämmer. Det är ju ingen grej. För oss. Vi har det kulturella och ekonomiska kapitalet som tillåter oss att ha en portal där vi kan skriva om oss själva och mat. Och folk läser. Missförstå mig rätt, jag tycker att det är skitkul att driva den här bloggen, och det vet jag att mamma också gör. Så det är klart vi kommer fortsätta. Men i takt med att vi fortsätter måste vi vara medvetna om våra priviligier och utnyttja våra röster för att stundtals prata lite allvar. Som när du, mamma, skrev inlägget KRÄV KRAV. Medan vi håller på måste också vi vara kritiska till praktiken som är bloggande, i ett samhälle där de flyktingar som har störst chans att inte deporteras är de som får flest följare på twitter.

Oj, där svängde jag från ämnet. Eller nej, egentligen inte. Hursomhelst, jag postade ju som ni nu vet på facebook, och det är jag glad för. Nu vill jag skriva om de som kom och vad jag lagade. Och det är ju jag som styr, so here we go.

Något som var kul med den här formen av middag var att den konstellation av människor antagligen aldrig annars hade suttit runt samma bord. Och att en person tog sig från Stockholm för att få smaka på min mat hahaha. Jag gick verkligen igång på den här läsartävlingen: gick och handlade på fredag morgon och började laga på eftermiddagen, tog en paus och gick ut på kvällen. Käkade smörgåstårta som frukost (!) och körde på lördagen ett matlagarpass på ungeför 5-6 timmar innan gästerna kom. Inklusive mig var vi sju, så det var en del mat som skulle lagas. Eftersom det var två veganer och en laktos bestämde jag mig för att följa den veganska linjen hela vägen (förutom ett tillbehör som till en av rätterna). Det var nog en fördel att ha någonting att förhålla sig till när jag skulle lägga upp menyn, som såg ut såhär:

Förrätt: Sommarrullar fyllda med en råa grönsaker, nötter och melon (kanske också räknas som grönsak)
Första varmrätten: Rårakor toppade med portabello, spenat och en kräm av soltorkade tomater.
Andra varmrätten: Jordärtskockssoppa med frökex och parmesankrisp.
Efterrätt: Vanilj- och kokosglass med en varm fruktlemonad.

Jag valde att göra fyra rätter för att jag hade beslutsångest. Jag gick, som sagt, verkligen igång på idén och därför gjorde jag allt från scratch.

Förrätt 
Väldigt enkelt och väldigt gott. Ett recept som jag fått från mamma som fått det från sin kompis Gunilla. med lite modifikationer. Finhacka/skär morot, isbergssallad, jordnötter, galiamelon, färsk koriander och mynta, gurka (kärna först), lite chili och säkert något mer. Minns inte riktigt. Blanda i en skål med salt peppar. Ta fram rispapper, koka upp vatten och låt gästerna själva fylla och vika ihop rullarna efter att ha doppat pappret i vattnet. Servera med en sås (typ gyoza-sås).

Första varmrätten 
Rårakorna: blanda till en smet på 1 kg riven rå potatis, en kruka färsk gräslök, 2 matskedar dill, salt, peppar och paprikapulver. Stek till tunna plättar i olja. Stek en halv påse spenat och två skivade portabellosvampar i vitlök och citron och olja. Ta en halv burk soltorkade tomater med olja mixa ordentligt. Servera rårakorna med svampen, spenaten och röran. Garnerna med lite extra färsk spenat. P.S. bilden jag tog blev skit, så den bild ni ser är från en annan gång jag åt rårakor. Då hade jag ingen sås, så jag använde överbliven holidaydipp haha. Riktigt gott, jag lovar. D.S.

Andra varmrätten 
Skala och hacka en påse jordärtskockor och två potatisar, hacka lite lök och vitlök. fräs löken i olja och koka med lite vitt vin. Lägg i kockorna och potatisen och häll på just så det täcks. Häll i lite vegansk grönsaksbuljong. Låt koka i tjugo minuter och mixa. Häll på grädde, salt, peppar och kanske någon mer krydda. Låt puttra i fem min.

Till soppan serverade jag frökex, som min moster Lotta tipsat mig om. Jag tänkte inte skriva hur jag gjorde dem, som en uppmaning till att hon själv kommer och gästbloggar. För icke-veganerna rev jag lite parmesan som jag placerade ut på bakplåtspapper som små plättar. In i ugnen (200 grader) i fem min och du har utsökta ostchips.

Efterrätten 
Tryck här, för att se receptet jag gjorde glass på. Från bloggen "glass mot glass". Jag hade kokos istället för jordnötter och jordnötssmör.

Till glassen gjorde jag min nya specialare, en varm lemonad jag kommit på. Pressa ur saften ur två citroner, tre blodapelsiner och två kiwis. Undvik kärnor, även från kiwin. Fördela och häll i det i två termosar, och spruta i lite honung (jag gjorde inte det den här gången pga vet inte riktigt om det är veganskt). Lägg citron- och apelsinskalen i en kastrull och häll i 1.5 liter vatten. Koka upp, ta bort skalen och häll i 2 deciliter socker. vispa så det löser upp sig. Häll i termosarna och skaka.
Sommarrullar 
Min nya lemonad, här med njalla - det var rea och mitt barndomsjag smög ner tunnbrödet i korgen precis som det brukade göra mot mamma när vi var och handlade förut. Jag låtsades, precis som hon, inte som att jag sett något. 

Parmesankrisp och frökex

Rårakor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar