Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

lördag 22 februari 2014

Sökes - Den ultimata vegetariska lasagnen

Nu är det dags att sätta fart på ett av mina nyårslöften. Nämligen Nr 8  - Anordna en ”tävling” för att få fram bästa receptet/n på vegetarisk lasagne.

Nästan alla jag känner gillar lasagne. Och de flesta delar min uppfattning att när man bjuds på en riktigt god lasagne är det nästan omöjligt att sluta äta. Trots att rätten är så pass mastig vill man bara ta mer och mer tills formen är tom. En äkta slukarrätt.

Jag hoppas att så många som möjligt av er som läser bloggen vill vara med genom att skicka era lasagnerecept till mig. Jag ska laga dem allihop. Förhoppningsvis blir det många och då kommer det att ta ett tag att laga sig igenom och välja en vinnare. För vi kan vi ju inte äta lasagne varje dag här på Parkis. Men vi har ju å andra sidan gott om tid.

Jag vill veta allt om din vegolasagne! Vad innehåller den? Hur ser den ut? Är den svår att göra? Var har du hittat receptet? Eller har du hittat på det själv? Finns det någon historia förknippad med lasagnen? Vem skulle du helst vilja bjuda hem för att bjuda på din lasagne? Och hur är det med dig Ville? Har du något oemotståndligt recept?

Så sätt igång. HELA MARS ÄR DET ÖPPET FÖR ATT SKICKA IN RECEPT TILL TÄVLINGEN. 
Och ja, fina priser utlovas.

När jag började botanisera bland vegetariska lasagnerecept märkte jag snart att det finns otroligt många varianter. Svamp, spenat, nötter, quorn, zucchini, varianterna på fyllning är många. Jag hittade också många recept som inte alls innehöll béchamelsås utan istället har ricottaost som brytning mot de mer smakrika ingredienserna. Det här gör mig väldigt förväntansfull. Jag tror vad som helst kan dyka upp.

Jag har själv inget eget superrecept utan provar mig fortfarande fram från gång till gång. Här är den lasagne jag experimenterade mig fram till igår genom att kombinera ett par olika recept. Den blev grym. Den har en mandelpasta som en av fyllningarna. Spännande. Mandelpastan blev så god att den för övrigt går att använda till lite vad som helst. T ex pålägg på en macka eller som tillbehör till en sallad.

Jag använde hårda lasagneplattor här, men det går såklart lika bra att jobba med färsk pasta. Lite kortare tid i ugnen då bara.

Och just ja, jag har fått bassning av syrran för att jag missar att skriva ut hur många personer mina recept är anpassade för. Slarvigt Lena. Lovar att skärpa mig på den punkten.

Lasagne
till 4 personer och en liten rest.

Mandelpasta
1 dl mandel
0,5 dl cashewnötter
2 dl vatten
1 stor vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
½ msk dijonsenap
1 näve färsk basilika

Koka upp vattnet och häll det över mandel och cashewnötter. Låt stå minst en halvtimme, gärna en timme. Sila bort vattnet, men spara det. Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en jämn pasta. Det är här mandelvattnet kommer till användning. Du behöver hälla på en del av det för att det ska gå att mixa.





Grönsaksfyllning
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
200 gr skogschampinjoner 
1 liten zucchini
150 gr färsk spenat
Olja
Salt och peppar
Hacka lök och vitlök. Hacka champinjonerna fint, i små små kuber. Riv zucchinin grovt.
Fräs lök och vitlök mjukt i olja. Fräs svampen och sedan zucchinin. Lägg ihop en större panna och vänd ner spenaten. Den ska bara bli mjuk. Behöver inte fräsa med länge. Salta och peppra.

Tomatsås
Antingen gör du en sats själv. Te x enligt recept här på bloggen 19 januari. Eller så använder du färdig tomatsås. Finns god från t ex Saltå Kvarn eller Zeta. Om du gör såsen själv och kokar länge kan den bli lite väl fast. Här behöver den vara ganska blöt. Om den inte är det, häll i lite vatten.
Du behöver 7-8 dl tomatsås.

Lasagnen
1 pkt lasagneplattor (Saltå Kvarn)
2,5 dl riven parmesanost (eller veganost om du är vegan)

Sätt ugnen på 220 grader.
Olja en ugnsfast form ca 25x25 cm. Börja med ett tunt lager tomatsås. Lägg sedan ett lager lasagneplattor. Bre ut ett lager mandelpasta på plattorna och sedan ett lager grönsaksfyllning. Lite mer tomatsås och så strö på ett lager ost. Så nya plattor och varva ingredienserna och plattor tills de är slut. Högst upp vill du ha tomatsås och parmesanost. 

Och så in i ugnen i ca 45 minuter (35 om du använder färska lasagneplattor). Sen är det färdigt att sluka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar