Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

söndag 27 april 2014

Ramslökseldorado




















Jag har alltid varit en morgonmänniska. Och morgon på När är förstås magiskt. Så jag kan inte hålla mig från att dela ett av mina favoritmorgonmotiv. Morgonsol över lammhagen bakom vårt hus. 

Så, nu var det gjort, så över till dagens inlägg som ska handla om RAMSLÖK.

Ramslöken (Allium ursinum) är en lökväxt, släkt med både gräslök och vitlök som växer vilt i södra Sverige. Norr om Gästrikland trivs den inte. Eftersom den gillar kalkrik jord är den vanlig på Gotland. Så här på våren är skoggläntorna som gröna hav av ramslök, pimpade med vit- och blåsippor och en gul sippa (?) som jag inte vet vad den heter. Bladen ser ut som liljekonvaljblad. Vilket gjorde att jag inte våga plocka ramslöken på vår tomt första året. Jag var tvungen att vänta tills den blommade för att se att det verkligen inte var liljekonvalj jag tänkt stoppa i grytan. Ett enklare sätt hade varit att bara gnida ett blad mellan fingrarna. Då hade jag kännt den karaktäristiska vitlöksdoften direkt.

Har jag tur är vi på Gotland just i slutet av april när ramslöken är som bäst. Om du inte bor så att du kan plocka vild ramslök finns den numera att köpa. Hos grönsakshandlarn förstås, men även på min förortsCOOP säljer de i knippor. Säsongen är kort, så det gäller att plocka/köpa så mycket du kan och spara på olika sätt.















RAMSLÖKSOLJA/PESTO
Det enklaste och snabbaste sättet att använda löken är att göra en tjock ramslöksolja. Jag brukar köra en stor knippa (400 gr) tillsammans med en pressad citron och rapsolja. Det behövs åtminstone 3-4 dl men du bestämmer själv om du vill ha en tjock kräm eller en mer flytande olja. I det senare fallet ska det i mera olja. Jag saltar och pepprar inte oljan eftersom jag tycker det är bättre att göra det i det sammanhang jag sedan använder oljan. Och oljan kan verkligen användas till precis allt. På mackan, över nykokt pasta, som krydda i en lasagne eller i botten på ett pajskal innan du lägger på övrig fyllning. Den är god till stekt fisk och kött och den är super att ringla över stekt svamp eller risotto.

En utveckling av ramslöksoljan är ramslökspeston. Då tillsätter du 300 gram riven stark ost, t ex Västerbotten eller lagrad parmesan och 200 gram nötter. Jag tycker det blir godast med skållad, skalad mandel. Proportionerna anpassar du också själv. En del gillar när det är mycket ost i pesto, andra vill ha mer nötter. Oljan och/eller peston håller ett par veckor i kylskåp.


  

SPARRIS OCH RAMSLÖKSSOPPA
Den nya, och riktiga succén, den här säsongen blev soppan jag gjorde på vit sparris och ramslök. 


Det här behöver du till 4 personer
3 vårlök 
1 stor knippe vit sparris (två om de är små)
1 purjolök
smör
2 dl vitt vin
10 dl kycklingbuljong (grönsaks om du är vego)
350 gram ramslök
3 dl grädde
1 citron (2 om du är citrontokig)
salt och peppar

Skala sparrisen och skär den i 3 cm långa bitar. Hacka löken. Fräs lök och sparris i smör utan att det tar färg. Häll på vinet och låt det koka in. Slå så på buljongen och koka i ungefär tio minuter. Ta av från plattan och lägg i ramslöken och grädden. Mixa och värm igen.


Första gången jag gjorde soppan serverade jag den som förrätt med en liten laxmacka och en kikärtspuck till. Nästa gång åt vi den till lunchsoppa med en stor ostsmörgås till.







Och vad gör du om du nu plockat eller köpt jättemycket ramslök som du inte hinner göra av med direkt? Frys in den hel och ta fram så mycket som behövs när du bir sugen på smaken av vår. Den beter sig som färsk när den tinar även om den kanske är lite mildare. 

I veckan har jag också testat att torka ramslök. Jag spred ut dem på bakplåtspapper och det tog några dagar. Nu tänker jag lägga de hela bladen i en glasburk och använda som örtkrydda framöver. Frusen eller torkad, vi får se vilken som visar sig vara bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar