Välkommen till "Vi vill ha mat", en mor-och-son-blogg som drivs i dialog mellan Ville och Lena Stjernström!
Den här bloggen handlar om mat, som handlar om kultur, skapande och hur vi uttrycker känslor.
Det handlar också om politik och om hur små och stora val i vår vardag påverkar oss själva och
människorna omkring oss. Vi älskar att laga, äta, uppleva och prata mat. Det här gör vi i bloggen:

  1. Lagar olika sorters mat och diskuterar dess roll i våra liv och samhällen.
  2. Skriver om mat som någonting större än vad som ryms på en tallrik eller i ett kök.
  3. Berättar för varandra vilka upplevelser vi haft av mat med vår egen livshistoria som bakgrund.
  4. Får tid att hänga med varandra. Att utmana oss själva och varandra att skriva och laga.

fredag 18 april 2014

Primörerna regerar

Nyskördad sparris är en självklarhet när det är stora-mat-och-påsk-veckan. Vilda hittade finfina knippen av både sparris och späda morötter när vi var i affären så vi komponerade middagen efter tillbehören. Jag fick välja huvudingrediens den här dagen så det blev, inte oväntat, fisk. Röding som jag bara saltade och pepprade och stekte i smör. 

När jag har så pass tunna filéer som de här brukar jag vika dem dubbla med köttsidan inåt och steka på skinnsidan. Efter några minuter vänder jag på paketen och steker andra skinnsidan. Det här gör att filéerna håller ihop. Det är ju tråkigt när fisk ramlar sönder. Och så är det snyggt när man serverar. Och det lilla knepet lärde jag mig på en fiskkurs som jag fick av Elsa i julklapp för ett par år sedan. 

En öl och lite snacks medan vi
väntar på att färskpotatisen kokar.
 


Ville kokade sparrisen och morötterna en och en halv minut innan han stekte dem. Och så rörde Vilda ihop ett smör med ramslök som vi la på primörerna. Det blev grymt. Att vi också hade köpt en färdig limeaioli, ja det gjorde att vi hade två såser helt enkelt.

Uppläggning Ville style.
Mängder och vegantips:
Vi åt inte förrätt och då orkar en vuxen person en hel rödingfilé. De är som sagt ganska tunna.Till fyra personer var det lagom med två sparrisknippen, en knippa späda morötter, 1,5 dl aioli och ungefär lika mycket smör till ramslökssmöret.

I salladen la vi romansallad, avocado, rädisor och gurka. Och den här rätten görs lätt om till en veganrätt genom att ramslökssmöret görs med margarin, du steker i olja och skippar aiolin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar